WHY DEMOCRACY? Festival de film documentar dedicat democratiei si statului de drept

9-13 octombrie – Tîrgu Mureș – Teatrul Ariel (Sala Studio)
Intrarea liberă. Filmele rulează în limba engleză.

WD

 

DE CE AVEM NEVOIE DE DEMOCRAȚIE?

Ce legătură poate exista între un elev din China care candidează la funcția de monitor al clasei, revoltele din Egipt, trecerea de la comunism la economia de piață sau alegerea unui președinte femeie în Liberia? Aparent niciuna. Totuși, fiecare caz în parte răspunde la întrebarea Ce este democrația și de ce avem nevoie de ea?

 

Expert Forum, British Council, Asociatia K’Arte și Asociatia Pro Democratia, cu sprijinul United Nations Democracy Fund, Why Democracy Project și Hi Film Productions vor organiza festivalul de film documentar WHY DEMOCRACY? in perioada 9-13 octombrie, la Teatrul Ariel din Târgu Mureș. Festivalul este dedicat drepturilor omului, statului de drept și democrației .

 

Proiecțiile invită cetățenii să judece și să dezbată modul în care funcționează democrația în comunitatea, localitatea sau țara în care trăiesc, precum și la nivel global. De asemenea, acestea au  scopul de a ridica întrebări și de a genera discuții critice cu privire la principiile democraţiei, analizând provocările pe care diversele tipuri de regimuri le înfruntă în zilele noastre.

 

Festivalul aduce în atenţia publicului 17 filme documentare și scurt metraje proiectate în peste 200 de ţări şi teritorii, atingând o audienţă de peste 300 de milioane de spectatori şi generând numeroase dezbateri în toată lumea. Filmele din cadrul festivalului sunt parte dintr-un amplu proiect internaţional şi sunt realizate de regizori independenţi, premiaţi la festivaluri de film de notorietate. La toate acestea se adaugă documentarul de succes Kapitalism – rețeta noastră secretă, al regizorului român Alexandru Solomon, care prezintă dificultățile tranziției de la comunism la capitalism și mecanismele prin care afaceriști de succes și-au construit imperiile.

 

Subiectele abordate de filme sunt diverse: alegerea democratică a unui şef de clasă în China comunistă, egalitatea de șanse și reforma în viața politică din Liberia, campania fulger a unui candidat la o funcție publică locală din Japonia sau tranziția originală a României de la comunism la economia de piață. Acţiunea filmelor se desfăşoară în diferite ţări:  Marea Britanie, China, Croaţia, Cuba, Republica Democrată Congo, Egipt, Iran, Italia, Kenia, Republica Liberia, Pakistan, Africa de Sud sau România.

 

Proiecţia fiecărui documentar are o durată de aproximativ o oră. Filmele proiectate sunt în limba engleză şi nu au subtitrare în limba română, iar intrarea este gratuită în limita locurilor disponibile.

Mai multe detalii despre festival pe www.expertforum.ro și www.britishcouncil.ro.

Organizatori: Asociaţia Pro Democraţia (www.apd.ro), Asociatia K’ARTE (www.k-arte.ro), British Council (www.britishcouncil.ro), Expert Forum (www.expertforum.ro)
Cu sprijinul: The United Nations Democracy Fund, Why Democracy Project, Hi Film Productions si Teatrul Ariel Tirgu Mures.

 

PROGRAM

Miercuri, 9 octombrie | alegeri vs vot
18:30 Deschiderea festivalului: De ce avem nevoie de democrație?

19:00 Please vote for me!
20:00 Campaign! The Kawasaki Candidate

 

Joi, 10 octombrie | schimbare

18:30:  Scurtmetraje
19:00 Egypt: We Are Watching You
20:00 Looking for the Revolution

 

Vineri, 11 octombrie | tranziție

18:30  Dinner with the President
19:30 Iron Women of Liberia
20:30 Kapitalism. Rețeta noastră secretă

 

Sâmbătă, 12 octombrie | valori

18:30 Scurtmetraje
19:00 Bloody Cartoons
20:30 In search of Ghandi

 

Duminică, 13 octombrie | experimente și alternative

18:30 Scurtmetraje
19:00 Taxi to the Dark Side
20:00 For God, Tsar and the Fatherland

 

 

Program Why Democracy?, Targu Mures by ExpertForum

 

DESPRE DOCUMENTARE

 

Please Vote for Me

Producător:  Don Edkins / Regizor:  Weijun Chen / Editor:  Jean Tsien

Wuhan este un oraş central din China, acesta fiind locul în care Weijun Chen a realizat un experiment asupra democraţiei. Elevii unei clase a treia din cadrul şcolii primare Evergreen realizează un exerciţiu democratic prin organizarea alegerilor pentru şef de clasă. Copii de opt ani concurează unul împotriva celuilalt pentru această funcţie râvnită, susținuți fiind de profesori şi părinţi. Scopul experimentului lui Weijun Chen este de a determina cum ar fi percepută şi primită democraţia în China, dacă ar fi implementată. Este democraţia o valoare universală care se potriveşte naturii umane? Duc alegerile în mod inevitabil la manipulare? Please vote for me este portretul unei societăţi şi a unui oraş reprezentat prin intermediul şcolii, elevilor şi a familiilor acestora, parte a clasei de mijloc, aceasta fiind cea mai influentă atât din punct de vedere financiar, cât şi politic.

 

Campaign! The Kawasaki Candidate

Producător: Kazuhiro Soda / Regizor: Kazuhiro Soda / Editor: Kazuhiro Soda

Poate un candidat lipsit de experinţă politică sau carismă să câştige alegerile? Posibil– dacă este susţinut de un gigant politic, Prim-Ministrul Koizumi şi Partidul Liberal Democratic, pe care îl conduce (LDP). În toamna anului 2005, viaţa paşnică a lui Kayuhiko “Yama-san” în vârstă de 40 de ani, liber profesionist, trece printr-o schimbare drastică în momentul în care LDP-ul îl alege pe el în ultimul moment drept candidat oficial pentru un loc în consiliul din Kawasaki. În lipsa unei experienţe în politică, a sprijinului popular şi a unei circumscripţii electorale, Yama-san are o săptămână pentru se pregăti pentru nişte alegeri cruciale pentru viitorul LDP. Yama-san vizitează festivaluri locale, întâlniri ale seniorilor, staţii de tren ale navetiştilor, chiar şi staţii de autobuz pentru a-şi oferi sprijinul tuturor persoanelor cu care intră în contact.

 

Egypt: We Are Watching You

Producător: Alan Hayling / Regizor: Jehane Noujaim and Sherief Elkatsha / Editor: Pierre Haberer and Angie Wegdan

În 2005, Preşedintele George Bush declara despre Egiptul că ar fi ţara care ar putea deschide calea către democraţie pentru ţările din Orientul Mijlociu, iar Mubarak anunța alegeri prezidențiale libere. Alegerile au fost susținute puternic de către guvernul SUA. Procesul electoral a fost marcat de violențe și fraude; a fost boicotat de mare parte a opoziției, care credea că nu s-au desfășurat corect. Prezența la vot a fost foarte scăzută, aproape de 23%. Cu toate acestea, guvernul SUA a declarat aceste alegeri ca pe o victorie. Mubarak a câștigat cel de-al cincilea mandat, iar contestarea alegerilor părea o iluzie. În acest context, trei femei pornesc o campanie de conştientizare a publicului asupra democraţiei, Shazfeen.com – “te urmărim”. Acest documentar prezintă aspectele positive şi negative ale acestei campanii in Egipt. Scopul principal al acesteia este de informa publicul asupra principiilor de bază ale democraţiei: drepturile omului, libertatea de exprimare şi stabilirea unui sistem judiciar independent, arătând totodată importanţa implicării civice în formarea şi consolidarea democraţiei.

 

Looking for the Revolution

Producător: Rodrigo Vazquez / Regizor: Rodrigo Vazquez / Editor: Úna Ní Dhonghaíle

Che Guevarra a murit în Bolivia în timp ce încerca să aprindă scânteia revoluției în America de Sud. Uciderea sa de către soldații bolivieni antrenați și finanțati de către guvernului SUA a marcat începutul erei cocainei în Bolivia. Patruzeci de ani mai târziu, sub presiunea maselor care i-au dat mandatul, primul președinte indigen, Evo Morales – un fost fermier de coca – promite să continue revoluția. A naționalizat industria petrolieră și a elaborat o reformă agricolă. În ciuda discursurilor revoluționare din campanie și a imaginii atractive care au condus la victoria sa incontestabilă, la o privire atentă se observă că vechiul sistem este la fel de viu ca cel nou. Corupția, nepotismul și populismul de factură veche sunt la baza acestei mișcări. Cu cât Morales încearcă mai mult să creeze locuri de muncă, cu atât marii proprietari de terenuri conspiră împotriva lui și paralizează economia boliviană. Ca rezultat, nu sunt create slujbele necesare, iar presiunea din partea păturilor sărace devine din ce în ce mai presantă. Tensiunile amenință să distrugă atât țara, cât și revoluția indigenă. Documentarul Looking for the Revolution prezintă dinamica acestei tensiuni după cum este văzută de personajele din film – lupta pentru putere dintre marii proprietari de pământuri și mișcarea indigenă, precum și continuarea unei lupte în stil Morales, care începuse demult.

 

Dinner with the President

Producător: Sachithenandam Sathananthan / Regizori: Sabiha Sumar și Sachithanandam Sathananthan / Editori: Albert Elings, Eugenie Jansen, Calle Overberg

Care sunt implicațiile pentru democrație în Pakistan când partidele seculare au cedat în fața agendei islamice? Ce înseamnă faptul că armata pare a fi singura forță capabilă să oprească oponenții democrației? Președintele Musharraf este de acord cu explorarea acestei contradicții aparante în cadrul unei cine, la reședința sa oficială, Casa Armatei. Cum discuția se plimbă între diversele lumi diferite din Pakistan, se naște un tablou complex care scoate în evidență o societate unică, dar cu toate acestea universală. Producătorii discută cu mai multe personaje, de la muncitori, la intelecturali, de la vânzători stradali până la membri ai partidelor religioase de dreapta, jurnaliști sau industriași. Care este imaginea lor asupra democrației din Pakistan? Care este părerea lor despre viziunea președintelui Musharraf asupra noului Pakistan? Documentarul pune în dezbatere rolul pe care liderii militari îl pot juca în ghidarea unui stat către o democrație modernă.

 

 

 

 

 

Iron Ladies of Liberia

Producători: Henry Ansbacher şi Jonathan Stack / Regizor: Siatta Scott Johnson şi Daniel Junge / Editor: Davis G. Coombe

După 14 ani de război civil, Liberia este o naţiune pregătită pentru schimbare. Pe 16 ianuarie 2006, Ellen Johnson-Sirleaf este numită preşedinte, după o campanie electorală în care fusese puternic susţinută de femeile din Liberia. Ea este prima femeie preşedinte în Africa. Din momentul în care a preluat funcţia, Ellen Johnson a numit alte femei extraordinare în poziţii cheie în stat, precum miniştri ai justiţiei, economiei şi finanţelor. Poate prima liberiană preşedinte, susţinută fiind de alte femei puternice, să aducă o democraţie sustenabilă şi pace într-o ţară atât de devastată de razboiul civil? Iron Ladies of Liberia ne arată momente din primii ani de guvernare a preşedintei Sirleaf, oferind o viziune unică asupra unui cabinet african nou ales.

 

Kapitalism –  rețeta noastră secretă

Producători: Cédric Bonin, Pascaline Geoffroy, Ada Solomon / Regizor: Alexandru Solomon / Editor : Sophie Reiter                   

Au trecut 20 de ani de la Revoluție. Oare am ajuns unde trebuie? Documentarul Kapitalism – rețeta noastră secretă descrie drumul nostru de la un comunism cu față urâtă la o democrație originală de piață. Și cine știe mai bine cum a fost drumul decât câștigătorii ? Filmul îi adună laolaltă pe cei mai mari magnați din România și încearcă să afle ce i-a mânat pe ei în luptă. Printre personajele din varianta integrală a filmului se numără: Dan Voiculescu, George Copos, Dinu Patriciu, George Pădure și Gigi Becali. Aceștia pot fi urmăriți, în film, într-o serie de ipostaze inedite – la ei acasă, în reuniuni de afaceri sau în croaziere cu iahtul, explicând fiecare propria rețetă a succesului.

La noi, Capitalismul începe cu litera K – un cocteil exotic în care se amestecă banii, puterea și trecutul comunist. Degustați !

 

Bloody Cartoons

Producător: Alan Hayling / Regizor: Karsten Kjaer / Editor: Anders Refn

Bloody Cartoons este un documentar despre cum și de ce o serie de 12 caricaturi ale profetului Mahomed publicate într-un ziar provincial danez antrenează o țară mică într-o confruntare acerbă cu musulmanii din toată lumea. Filmul se întreabă dacă respectul pentru Islam, combinat cu un răspuns incins legat de desene conduce acum la o auto-cenzurare. Cât de toleranți ar trebui să fim cu cei intoleranți? Și care sunt limitele – dacă ar trebui să existe – libertății discursului într-o democrație.

Regizorul filmează în Liban, Siria, Qatar, Franța, Turcia și Danemarca și vorbește cu persoanele cheie, care au jucat roluri importante în timpul crizei caricaturilor.

 

In Search of Ghandi

Producător: Don Edkins / Regizor: Lalit Vachani / Editor: Menno Boerema

La începutul secolului al XX-lea, moștenirea revoluției non-violente promovate de Mahatma Ghandi sau Satyagraha a inspirat protestul a milioane de indieni împotriva statului colonial britanic și a creat cu success baza statului democratic și liber indian. În 2007, țara se pregătea să sărbătorească 60 de ani de independență. Dar ce fel de democrație este India azi? Ce înseamnă de fapt să trăiești în cea mai mare democrație? Documentarul reconstituie faimosul marș al sării al lui Ghandi, mișcarea care a pus în mișcare populația indiană într-un mod non-violent aproape acum un secol. Filmul se oprește asupra fiecărui sat și oraș unde Ghandi și adepții săi au început lupta pentru independență și adună poveștile unor indieni obișnuiți din zilele noastre. Deși documentarul este inspirat din evenimentele istorice, nu este o întoarcere în timp. În schimb este o căutare a prezentului și viitorului democrației în India.

 

Taxi to the Dark Side

Producător: Alex Gibney / Regizor: Alex Gibney / Editor: Sloane Klevin

Peste 100 de prizonieri au decedat în condiții suspecte în custodia armatei SUA în timpul războiului contra terorii. Documentarul Taxi to the Dark Side privește unul dintre aceste cazuri: un taximetrist afgan pe nume Dilawar, considerat de către vecinii din micul său sat ca un om drept și blând. Astfel, într-o dupa-amiază când a fost reținut de soldați americani, după ce a transportat trei pasangeri, aceștia s-au întrebat de ce acesta a fost închis aleatoriu, mai ales fără un proces? După cinci zile de arest, Dilawar a decedat în celula sa din Bagram. Moartea a fost cauzată de rănile provocate de soldații americani. Documentarul produs de Alex Gibney observă cu atenție ultimele  săptămâni din viața lui Dilawar și arată cum deciziile luate în cadrul Administrației Bush au cauzat moartea afganului. Filmul documentează cum Rumsfeld, împreună cu echipa de juriști de la Casa Albă au convins Congresul să aprobe utilizarea torturii împotriva prizonierilor de război. Documentarul este o introducere în utilizarea torturii ca tehnică de interogatoriu de către Armata SUA și analizează rolul figurilor cheie din Administrația Bush în acest proces.

 

For God, Tsar and the Fatherland

Producător: Paul Rozenburg / Regizor : Nino Kirtadze / Editor: Rodolphe Molla

Mikhail Morozov este un rus, patriot și om de afaceri de success. El deține Durakovo  – Satul Nebunilor – situat la 100 sud-vest de Moscova. Oamenii vin aici de peste tot din Rusia pentru a învăța cum să trăiască și să devină ruși adevărați. Noii rezidenți renunță la toate drepturile lor și se supun regulilor stricte ale lui Morozov. Ceea ce avem noi aici este o societate care respect puterea vertical, de care țara noastră are nevoie cel mai mult, spune Morozov, citând din idolul său, Președintele Vladimir Putin. Întregul spectru de putere – politic, spiritual și administrative – este reprezentat în sat și oamenii se adună pentru întâlniri semi-private cu Morozov. Ei decid viitorul Rusiei, ambițiile lor și obiectivele lor.  For God, Tsar and the Fatherland arată ce ghidează patriotismul rusesc azi și de ce acești cetățeni sunt împotriva democrației.