Winter Games V: Bunuș, Krnács, Nistor, Rizmayer

🇷🇴
Lucrările prezentate în cadrul evenimentelor individuale formează, de data aceasta, o expoziție de grup. Miercuri seara vom putea vedea cu toții jocurile de iarnă ale artiștilor
Ioan Bunuș, Krnács Ágota, Cătălina Nistor, Rizmayer Péter.
Lucrările explorează aspectele discrete subestimate sau unele chestiuni etice ale sărbătorii, precum și efectele sale meditative. Vă asteptăm cu drag la ultimul vernisaj al anului la K’Arte!
🌲
Jocuri de Iarnă
Proiectul Winter Games a ajuns la a 5.-a ediție. Lumea vizuală a Crăciunului și a sărbătorilor de iarnă este una mai ocolită sau chiar tratată ca tabu de către artiștii contemporani. Acest fenomen este parțial datorită faptului că tema s-a “epuizat”, expropriat de societatea de consum și industria de publicitate: din spațiul vizual cotidian sunt absente imaginile reale ale sărbătorilor de iarnă, neidealizate și fără chici. Fie dacă e vorba despre filme, reclame sau vitrine imposibil de “impodobite”, obiecte sau alte forme vizuale/reacții false și automatice, nu ne mai regăsim în ceea ce ne înconjoară în această perioadă a anului.
În pregătire pentru sărbătorile de iarnă, proiectul Winter Games încearcă să reintroducă autenticitate, trăiri personale și onestie în raport cu sărbătorile, vis a vis de rutinele goale și epuizante ale comercializării.
Edițiile anterioare au rezultat în lucrări cu perspective unice si vii, care vorbesc despre memorie si tradiție, abordează manifestări vizuale cotidiene, încadrează lumi și fenomene contemporane sau reînvie imagini clasice cunoscute.
Curator: Ungvári-Zrínyi Kata
…………………………….
Expoziția face parte din proiectul “Artă contemporană în Camera K’ARTE”, ed a IX-a.
Un proiect: Asociatia K’ARTE.
Cu sprijinul: 112 Coffee & Co., REEA.
Co-finanțat de Consiliul Judetean Mures si Primăria Târgu Mureș.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului Târgu Mureș și a Consiliului Local care nu sunt responsabili de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
🇭🇺
Csoportos kiállítás.
Az egyéni rendezvényeken bemutatott alkotások szerda este csoportos kiállítássá állnak össze. Egymás mellett tekinthetik meg
Ioan Bunuș, Krnács Ágota, Cătălina Nistor, Rizmayer Péter
téli játékát; az alkotások az ünnep hétköznapi, alábecsült vagy erkölcsi kérdéseket is megmozgató oldalát, valamint meditatív hatásokat aknáznak ki. Szeretettel várunk minden kedves látogatót az év utolsó kiállításmegnyitójára a K’Arteban!
🌲
A Winter Games (Téli Játékok) című projekt elérkezett 5. kiadásához. A karácsonyi ünnepkör témája a kortárs művészetben meglehetősen elhanyagolt, óvatosan kezelt, már-már tabunak számít. Mindez annak is köszönhető, hogy a téma bizonyos értelemben “elkopott”, kisajátította a fogyasztás és a reklámipar: a mindennapi vizuális terünkben az ünnepek idealizálatlan, giccsmentes, valódi arcával alig találkozunk. Akár a karácsonyi filmekről, akár a mértéktelenül “kidíszített” reklámokról, tárgyakról vagy egyéb vizuális formákról van szó, a karácsonyi képvilágban kevés az az élmény, amely lényegi valóságában képes megragadni decemberi tapasztalatainkat.
A Winter Games (Téli Játékok) c. kiállítássorozaton olyan alkotásokat láthatunk, amelyek őszintén beszélnek karácsonyról és karácsonyokról, hiteles fogódzókat keresve a téli ünnepek körül megélt élmény-kavalkádban.
Az eddigi kiállításokon terítékre került a fogyasztásközpontú életstílus (beleértve az azt szolgáló reklámipart is), a populáris kultúra humora, valamint érzékeny figyelem irányult az ünnep mindennapi tárgyaira, látványaira, és az egyéni emlékezet rituálét képző szerepe is megfogalmazódott. Az utóbbi két kiadás pedig diszkréten kombinálta az aktuális helyzetet, a pandémia motívumait ünnepi témákkal (a fény, a “mesei” ünnepek eltúlzott szürrealitása, a hagyományos formák és a személyes asszociációk, kortárs művészeti utalások).
Kurátor: Ungvári-Zrínyi Kata
…………………………….
A kiállítás a “Kortárs művészet a K’ARTE szobában” című projekt IX. kiadásának része.
Projekt: K’ARTE Egyesület.
Partner: 112 Coffee & Co.,
Támogató: REEA
Készült a Maros Megyei Tanács és a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal társfinanszírozásával.
A projekt nem feltétlenül képviseli Marosvásárhely Polgármesteri Hivatalának és Helyi Tanácsának álláspontját, amelyek nem felelősek a projekt tartalmáért és eredményeinek felhasználásáért. Ezek teljes mértékben a támogatott felelősségi körébe tartoznak.