Analepsă | Alfred Schupler @ Camera K’ARTE

RO
Analepsă
Alfred Schupler @ Camera K’ARTE
Curator: Eliodor Moldovan
Opening: 25 nov → 7.pm.
În istoria umanității, magnitudinea conflictelor a generat ostilitate, izolare, dar mai ales o explorare a algoritmilor care favorizează aceste fenomene sociale intense. Acest context face ca miza artistului să manevreze și să analizeze aspectele care relativizează puterea de adaptare a maselor.
Conflictele armate, dirijate politic sau factorii biologici, toate acestea conduc la relații care modifică nucleul psihologic al umanității. Documentarea inițială a pandemiei și acum, cea a războiului din Ucraina, subliniază maleabilitatea naturii umane și încercarea de îndepărtare a fricii prin supraviețuire.
Ceea ce rămâne în urma conflictelor, însuși Obiectul Războiului, rămâne ca o definiție a mobilizării și a mobilității, o cultură materială a conflictului.
Proiectul este construit apelând la două registre. Cel dintâi utilizează fotografii color care documentează pandemia, iar cel de al doilea se bazează pe fotografii alb negru. Acestora li se adaugă obiecte aduse dintre rămășițele războiului din Ucraina – cărți, jucării, fotografii și alte obiecte abandonate sau pierdute.
Alfred Schupler este licenţiat în Cinematografie şi Media şi licențiat al Departamentului Foto, Video și Procesare computerizată a imaginii din cadrul Universității Naționale de Arte Plastice, Bucureşti. A urmat programul de masterat al Facultăţii de Istorie, U.B., la secţia Istoria Artei şi Filosofia Culturii, domeniul său de interes vizând filosofia şi istoria artei.
Activitatea lui Alfred Schupler a animat spaţiile expoziţionale naţionale şi internaţionale, artistul fiind premiat la bienale şi saloane de artă fotografică dar şi la festivaluri de film documentar. Căutarea artistului se reflectă în numeroase expoziţii de grup, proiecte personale, prin participarea la manifestări ştiinţifice sau prin publicarea lucrărilor cu acest caracter. Proiectele sale provoacă şi încurajează scufundarea în planurile interogării şi dezvăluirii, în dinamica neîntreruptă dintre imaginar şi implicaţiile sociale ale imaginii. [Carla-Francesca Schoppel]
………………..
Expoziția face parte din proiectul “Artă contemporană în Camera K’ARTE”, ed a IX-a.
Un proiect: Asociatia K’ARTE.
Sponsori: REEA, Crama LaSalina Turda, Wine Business București
Cu sprijinul: Primer Electro, Asociația Sânge pentru România Suceava.
Co-finanțat de Consiliul Judetean Mures si Primăria Târgu Mureș.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului Târgu Mureș și a Consiliului Local care nu sunt responsabili de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
:::::::::::
HU
Analepsis
Alfred Schupler @ Camera K’ARTE
Megnyitó: november 25. → 19.00 óra.
Az emberi történelem során az óriási horderejű konfliktusok ellenségeskedést, elszigetelődést eredményeztek, de legfőképpen az ezeket az intenzív társadalmi jelenségeket kiváltó algoritmusok feltárását segítette elő. Ez a kontextus teszi a művész munkájának tétjévé emeli, hogy kezelje és elemezze azokat szempontokat, amelyek relativizálják a tömegek alkalmazkodási képességét.
A fegyveres konfliktusok, a politikailag irányítottak vagy a biológiai tényezők által kiváltottak mind olyan kapcsolatokhoz vezetnek, amelyek megváltoztatják az emberiség pszichológiai alapjait. A világjárvány kezdeti dokumentációja és napjainkban az ukrajnai háborúé kiemeli az emberi természet képlékenységét és azt a kísérletet, hogy a túlélés révén megszüntessük a félelmet.
Ami a konfliktus után megmarad, maga a Háború Tárgya, az a mozgósítás és a mobilitás meghatározásaként, a konfliktus anyagi kultúrájaként marad meg.
A projekt két regiszterre való hivatkozással épül fel. Az első a világjárványt dokumentáló színes fényképeket használ, a második pedig fekete-fehér fotókon alapul. Ezekhez társulnak az ukrajnai háború pusztításának maradványaiból származó tárgyak – könyvek, játékok, fényképek és más elhagyott vagy elveszett holmik.
Alfred Schupler film- és médiatudományi diplomát szerzett a bukaresti Nemzeti Képzőművészeti Egyetem fotó-, videó- és számítógépes képfeldolgozás tanszékén. Az U.B. Egyetem Történettudományi Karának mesterképzésén művészettörténet és kultúrfilozófia szakon tanult, érdeklődési területe a művészetfilozófia és a művészettörténet volt.
Alfred Schupler tevékenysége megmozgatja a hazai és nemzetközi kiállítótereket, a művész biennálék és fotóművészeti szalonok, valamint dokumentumfilm-fesztiválok díjazottja. Kutatásai számos csoportos kiállítás, személyes projekt, tudományos rendezvényeken való részvétel és ilyen jellegű publikációk formáját öltik fel. Projektjei a megkérdőjelezés és feltárás világaiban való elmerülésre ösztönöznek, a képzelet és a kép társadalmi következményei közötti állandó dinamikában. [Carla-Francesca Schoppel]
A kiállítás a “Kortárs művészet a K’ARTE szobában” című projekt IX. kiadásának része.
Projekt: K’ARTE Egyesület.
Támogatók: REEA, Primer Electro.
Készült a Maros Megyei Tanács és a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal társfinanszírozásával.
A projekt nem feltétlenül képviseli Marosvásárhely Polgármesteri Hivatalának és Helyi Tanácsának álláspontját, amelyek nem felelősek a projekt tartalmáért és eredményeinek felhasználásáért. Ezek teljes mértékben a támogatott felelősségi körébe tartoznak.