Departures from the Sphere | Floriama Cândea

RO
DEPARTURES FROM THE SPHERE | FLORIAMA CÂNDEA
Curator: Georgiana Buț
Camera K’ARTE, Târgu Mureș
29 august – 12 septembrie 2020
Vernisaj: sâmbătă, 29 august, ora 19:00
L-S: 16:00 – 20:00
Scientifica prezintă expoziția satelit DEPARTURES FROM THE SPHERE a artistei Floriama Cândea, în parteneriat cu EuroScience Open Forum (ESOF2020) Trieste și Camera K’ARTE.
Flesh-forward: țesuturi fantomă, albe și transparente, conținute într-un acvariu, pulsează în ritmul bătăilor inimii artistei. Un rezultat al procesului biomedical de decelularizare, țesutul structural al plantei, care cuprinde diverse părți / organe ale mai multor specii de plante (frunze, rădăcini, flori) și implanturi de silicon, urmează mișcarea generată de motoarele cu micro-vibrație ce leagă planta și corpul.
Pan-specii: vasele Petri ce conțin țesuturi conective ale plantelor devin fundal sau pagină albă, confundându-se cu elementele de silicon artificial care le însoțesc.
O metaforă pentru o lume fără gen și fără specii, un teritoriu al obiectelor de substituție, reflectând o viziune a biodiversității în declin, lucrările Floriamei Cândea îndeamnă la o reconstrucție a identității. Așa cum poate incita întrebări cu privire la unitatea biologică și integritatea materiei, ea dezvăluie totodată un alt tip de legătură, cea dintre artistă și opera ei.
————————-
Floriama Cândea (n. 1984) trăiește și lucrează în București. Și-a încheiat studiile de master la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii în 2016 și este licențiată la Universitatea Națională de Arte din București. Noi mijloace de exprimare, precum și materiale neconvenționale extind în permanență modul în care utilizează tehnici media mixte. Desenul, pictura, transferul de fotografii sau de imagini tipărite, filmul creat de kombucha se regăsesc fie pe pânze, fie sub formă de materiale biologice.
————————-
Georgiana Buț este curator independent și istoric de artă. Ea coordonează proiectul ECCA – Centrul European de Artă Contemporană din cadrul Centrului Cultural Clujean și a fost coordonator de comunicare și programe pentru galeria SPAȚIU INTACT din cadrul Fabricii de Pensule (2013-2015) și Galeria Quadro (2011-2013), Cluj. În prezent, este doctorand la Școala Doctorală de Filosofie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unde scrie o teză despre expoziția ca mediu al practicii artistice.
————————-
Expoziția satelit DEPARTURES FROM THE SPHERE face parte din proiectul BOTH WAYS – o expoziție policentrică din punct de vedere fizic, desfășurată în cinci locații europene cu sediul central în Trieste, precum și o expoziție online replicată și extinsă, practic disponibilă la nivel mondial pentru oricine intră cu avatarul său.
BOTH WAYS este o expoziție de artă contemporană care contribuie, în cadrul Festivalului Science in the City, la ediția EuroScience Open Forum (ESOF2020) din Trieste.
BOTH WAYS este un proiect european de coproducție care reunește un grup de instituții de artă și știință din Croația, Ungaria, Italia, România și Serbia, cu scopul de a crea un dialog între pozițiile și modalitățile de producție a cunoașterii specifice artei și științei.
————————-
Scientifica este organizație care crede în puterea colaborării, provocări și minți curioase. Cu sediul în România, axată pe noile tehnologii, artă și știință, design circular și comunicare științifică, proiectele Scientifica își asumă noi abordări în ceea ce privește comunicarea și dezbaterea subiectelor științifice și încurajează participanții de toate vârstele să experimenteze și să exploreze puterea descoperirii.
————————-
Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului Târgu Mureș.
Cu sprijinul Reea si Nett Front.
*********
EN
DEPARTURES FROM THE SPHERE | FLORIAMA CÂNDEA
Curator: Georgiana Buț
Camera K’ARTE, Tîrgu Mureș
Opening: August 29 – 19:00
August 29 – September 12, 2020
M-S: 16:00 – 20:00
Flesh-forward: Ghost tissues, white and transparent, move to the pulsatory rhythm of the artist’s heartbeat in an aquarium. A result of the biomedical process of decellularization, the plant scaffold, comprising various parts/organs of several species of plants (leaves, roots, flowers), and the silicone implants follow a motion generated by micro vibration motors that link plant and body.
Pan-species: Petri dishes containing plant connective tissues uses them as a background or a white page, reassembling the artificial silicone parts that accompany them.
A metaphor for a world of no gender and no species, a territory of substitute objects, reflecting a vision of our declining biodiversity, Floriama Cândea’s work calls for a reconstruction of identity. As it may trigger questions about the biological unity and the integrity of matter, it also unravels a different kind of bond, that between artist and her work.
————————-
Floriama Cândea (b. 1984) is based in Bucharest. She completed her M.A. at the Center of Excellence in Image Studies in 2016 and holds a BA from the National University of Arts, Bucharest. New means of expression as well as unconventional materials are constantly expanding her use of mixed media techniques. Drawing, painting, photographic or printed image transfer, kombucha film or found objects are interlaced on canvases or biological materials.