fillME in Reghin – Opt filme de văzut in Reghin

Complementar proiectului în aer liber de la Pădurea rotundă unde prezentăm în fiecare an, în luna august, câteva dintre cele mai importante filme de festival din ultimii ani, “fillME in Reghin” propune o experiență cinematografică diferită, într-o sală de spectacole (sala mare a Casei Municipale de Cultură “Eugen Nicoară”) și cu o ofertă de film mai popular.

Inspirat de expresia “fill me in” (“pune-mă la curent”) seria de proiecții de la Reghin își propune, simplu, reconectarea publicului reghinean cu reflexul și plăcerea de a merge la un film bun.
Poți alege între comedii care au depășit recorduri de box office, drame emoționante, un documentar inteligent, filme de aventuri sau un thriller și mizăm pe faptul că nu vei alege să stai în casă.

Proiecțiile vor avea loc în fiecare zi de joi, între 10-31 mai 2018, la Casa Municipală de Cultură “Eugen Nicoară” (Str. Spitalului nr.11).
Cu alte cuvinte, hai la film! Sunt opt filme de văzut iar intrarea este liberă!

PROGRAM // FillME in Reghin

10 MAI
18:00 – Perfetti sconosciuti / Complet străini (Comedie, Italia, 2017) )
20:00 – The Zookeeper’s Wife / Azyl (Dramă, SUA, 2017)

17 MAI
18:00 – Bikes vs Cars (Documentar civic / ecologic, Suedia, 2015)
20:00 – The Hunt / Vînătoarea (Dramă psihologică, Danemarca, 2012)

24 MAI
18:00 – Tura divină / Isteni Mûszak (Comedie neagră, Ungaria, 2013)
20:00 – Kon-Tiki (Aventuri / biografic, Norvegia, 2012)

31 MAI
18:00 – Două lozuri (Comedie, România, 2016)
20:00 – Câini (Dramă / Thriller, România, 2016)

Organizator: Asociatia K’arte
Proiect facilitat de reghineni prin Fondul Comunitar Reghin / Abonament pentru Comunitate
Cu sprijinul: MobilaDalin, Grafis Art, Amphion Asociatia Culturala, Primăria Municipiului Reghin / Casa Municipala de Cultură “Eugen Nicoara” Reghin.
Parteneri: Institutul Polonez / Instytut Polski w Bukareszcie, Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet/Institutul Maghiar din București, Ambasada Suediei din Bucureşti / Sveriges ambassad i Bukarest, Norwegian Embassy in Bucharest, Actoriedefilm.ro, Ro Image, Transilvania Film, INDEPENDENŢA FILM.

:::::::::

DESCRIEREA FILMELOR

1. Perfetti sconosciuti / Complet străini (ITALIA, 2017)

Regia: Paolo Genovese
Comedie. 1 h 37 min.
Distributia: Giuseppe Battiston, Anna Foglietta, Marco Giallini, Edoardo Leo, Valerio Mastandrea
Premiu special al Publicului la Festivalul International de film de la Vilnius.
Subtitrare în limba română.

Comedia „Perfetti sconosciuti“/ „Complet străini“ a fost un mare succes de box office în Italia încă de la premieră.
Fiecare dintre noi are trei vieți: una publică, una privată și una secretă.
În timpul unei cine, un grup de prieteni decide să facă un fel de joc adevăr sau provocare, prin punerea telefoanelor mobile pe masă. Pe durata cinei, mesajele și apelurile telefonice sunt partajate între ei, făcându-și publice unul altuia secretele.

2. The Zookeeper’s Wife / Azyl (SUA, 2017)

Regia: Niki Caro
Film biografic, dramă. 2 h 7 min.
Distribuția: Jessica Chastain, Johan Heldenbergh, Daniel Brühl ș.a.
Subtitrare în limba română.

Filmul prezintă povestea lui Jan Żabiński, directorul Grădinii Zoologice din Varșovia, și a soției acestuia Antonina, care, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, au salvat peste 300 de evrei, ascunzându-i în vila lor aflată pe terenul grădinii. Pentru ajutorul dat evreilor, cei doi polonezi au primit titlul de „Drept între Popoarele Lumii” acordat de Institutul Yad Vashem de la Ierusalim.

3. Bikes vs Cars (SUEDIA, 2015)

Scenariul si regia: Fredrik Gertten.
Documentar, civism, ecologie. 1 h 30 min.
Subtitrare în limba engleză.

Documentarul prezintă o criză globală despre care știm cu toții că trebuie să vorbim: clima, resursele Terrei, orașele a căror întreagă suprafață este cucerită de mașini. Bicicleta ar fi un extraordinar mijloc de schimbare. În film întâlnim activiști și gânditori care luptă pentru orașe mai bune, care refuză să renunțe la bicicletă în ciuda numărului tot mai mare de bicicliști uciși în trafic.

4. The Hunt / Vînătoarea (DANEMARCA, 2012)

Regia: Thomas Vinterberg
Dramă psihologică. 1 h 55 min.
Distributia: Mads Mikkelsen (Bond: Casino Royale, King Arthur, A Royal Affair, serialul tv Hannibal)
Nominalizare Palme d’Or – 2012. Nominalizare pentru cel mai bun film străin, Oscar – 2014. Premiu pentru cel mai bun actor (Mads Mikkelsen), Cannes 2012.
Subtitrare în limba română.

Lucas este un bărbat în vîrstă de 40 de ani, care locuieşte într-o comunitate restrînsă din nord. Tocmai a reuşit să treacă cu bine peste un divorţ dificil, care implică şi un băieţel, şi-a găsit o prietenă şi a obţinut o slujbă de învăţător la grădiniţa din localitate. Din nefericire, în timp ce afară ninge feeric iar creştinii aprind lumînările de Crăciun, un zvon ruşinos, o minciună întîmplătoare se împrăştie printre oameni exact ca un virus. Prietenii de vînătoare de pînă mai ieri se transformă acum în inamici isterici gata de orice. Lucas se trezeşte singur în faţa unei haite. Iar acuzaţia de care trebuie să se apere este una dintre cele mai grele: pedofilia.

5. RO: Tura divină / Isteni Mûszak (UNGARIA, 2013)

Ungaria, 2013, 1 h 40 min
Regia şi scenariul: Márk Bodzsár.
Comedie neagră.
Cu: András Ötvös, Roland Rába, Tamás Keresztes, Sándor Zsótér
Premiul Special al Juriului – CinEast, Luxemburg, 2013; Cel mai bun film – Fantasporto, Festivalul Internaţional de Film de la Porto, 2014.
Subtitrare în limba română.

O poveste de un umor absurd despre afacerile cu pompe funebre, pentru care moartea are mai multă valoare decât viaţa.

Milan are 20 de ani şi este jumătate sârb, jumătate maghiar. În 1992, după doi ani în război, el dezertează şi trece graniţa din Iugoslavia în Ungaria. Fost student la medicină, se angajează ca paramedic în serviciul de ambulanță din Budapesta. La scurt timp, realizează că şoferul împreună cu medicul şef selectează pacienţii grav bolnavi şi îi „ajută”să moară. Foarte curând, înţelege că totul este legat de afacerile cu înmormântări, un antreprenor de pompe funebre plătindu-i cu generozitate pentru fiecare cadavru livrat. Milan se confruntă cu o dilemă, pentru că şi el are nevoie de bani pentru a-şi salva logodnica din Iugoslavia.

5 HU: Isteni műszak
2013, játékfilm, 100 perc, román felirattal

Rendező és forgatókönyv: Bodzsár Márk
Operatőr: Reich Dániel
Vágó: Kovács Zoltán
Zene: Keresztes Gábor
Szereplők: Ötvös András, Rába Roland, Keresztes Tamás, Zsótér Sándor
Gyártó: Unio Film

A film abszurd humorral meséli el egy mentőápoló alászállását az éjszakába, ahol beavatást nyer a halottasbizniszbe és az ahhoz kötődő kegyetlen elvbe: a halál nem válogat, az ember igen.

Milán a félig horvát, félig magyar srác a horvát seregből dezertálva 1992-ben, a délszláv háború második évében szökik át Jugoszláviából Magyarországra, és mint korábbi orvostanhallgató, a budapesti mentőknél szerez magának munkát. Két állandó társa Kistamás, a mentőautó sofőrje és Fék doktor, a háromfős éjszakai rohammentő csapat főnöke. A lelkes és lelkiismeretes ápolófiút hidegzuhanyként éri, mikor kiderül, hogy társai válogatnak a betegek között. Miközben életeket mentenek meg, időnként hagyják meghalni az időseket és a gyógyíthatatlan betegségben szenvedőket, sőt még az is előfordul, hogy siettetik a halálukat. Milán számára kiderül, hogy a mentőautó hátuljában zajló illegális eutanáziáknak van üzleti oldala is. A pénzre neki is szüksége van, mert ki akarja szabadítani a szarajevói ostromgyűrűben rekedt bosnyák menyasszonyát, ezért alkut köt társaival. A bűnbe és a borzalmakba fokozatosan sodródik bele. Úgy válik gyakorlott mentőssé, és éli át az életmentés euforikus pillanatait, hogy közben a halál számtalan arcát is megismeri.

Bodzsár Márk, rendező és forgatókönyvíró, 1983-ban született és a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett. 2007-ben a Bloody Mary című vizsgafilmje megkapta a „Simó Sándor” Legjobb film díjat. A Levegőt venni című kisjátékfilmje az East Side Stories (2010) című szkeccsfilmben szerepelt az Európai Film Fesztivál 2012-es kiadásában.

6. Kon-Tiki (NORVEGIA, 2012)

Acţiune, Aventuri, Biografic. 120 min.
Regia: Joachim Rønning, Espen Sandberg
Distributia: Anders Baasmo Christiansen, Gustaf Skarsgård, Pål Sverre Hagen, Tobias Santelmann
Nominalizare la Oscar pentru cel mai bun film strain, 2013. Premiul publicului si premiul pentru efecte speciale la Amanda Awards, Norvegia 2013.
Subtitrare în limba engleză.

Exploratorul norvegian Thor Heyerdahl a traversat Oceanul Pacific cu o plută din lemn de balsa în 1947, împreună cu cinci oameni, pentru a dovedi că sud-americanii în epoca pre-columbiană ar fi traversat oceanul pentru a se stabili în insulele polineziene. După obţinerea fondurilor din împrumuturi şi donaţii a fost pregătită expediţia. Epopeea avea să dureze 101 zile de-a lungul a peste 8000 de kilometri şi întreaga lume a aşteptat să vadă cum se va termina călătoria. Expediţia a fost numită Kon-Tiki după numele vechi al lui Virococha, zeul soarelui la incaşi. Heyerdahl a filmat toate momentele expediţiei, filmul fiind premiat ca documentar în 1951, de asemenea a scris şi o carte care s-a tradus în peste 70 de limbi şi a fost vândută în mai mult de 50 de milioane de exemplare.
NORVEGIA

7. Două lozuri (ROMÂNIA, 2016)

Regia: Paul Negoescu
Comedie. 1 h 26 min.
Premiul publicului – Premiile GOPO, 2017.

“Două Lozuri”, in regia lui Paul Negoescu, spune povestea comica a trei barbati dintr-un mic orasel de provincie, care castiga marele premiu la loto, insa nu dupa mult timp, biletul castigator nu mai e de gasit, asa ca cei trei sunt nevoiti sa porneasca intr-o calatorie ca sa-l recupereze. Inspirata de nuvela lui I. L. Caragiale, “Doua Loturi”, comedia a fost lansata in cinematografe pe 7 octombrie 2016, avându-i in rolurile principale pe Dragos Bucur, Alexandru Papadopol si Dorian Boguta, fiind distribuita in Romania de RoImage2000.
Povestea se învârte în jurul celor trei protagoniști, Sile, Dinel și Pompiliu, care află că nu e de ajuns să fii declarat câștigător doar pentru că ai toate numerele bifate pe bilet, ci e nevoie să “suferi” până ajungi milionar, așadar, vor trece printr-o serie de aventuri pentru a se putea prezenta la Loterie și a-și ridica premiul.

8. Câini (ROMÂNIA, 2016)

Regia: Bogdan Mirică
Distributia: Dragoș Bucur, Vlad Ivanov, Gheorghe Visu
Dramă, Thriller, Western. 1 h 44 min
Premiul FIPRESCI, Un Certain Regard – Cannes 2016
Trofeul Transilvania – TIFF 2016

Acțiunea este plasată în apropierea graniței cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraș, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moștenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moșiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzație generală de amenințare plutește în aer.