Tabăra de artă “Pădurea rotundă”, ediţia a treia

PĂDUREA ROTUNDĂ 

REGHIN |  11-17 august 2014

  •  Tabără de artă şi ceva mai mult

AFIS 2014 - padurea rotunda_net

 

Eveniment organizat de Asociaţia K’ARTE în colaborare cu Hotel Restaurant Marion-Pădurea Rotundă.

Parteneri principali: SNGN ROMGAZ SAPrimăria Municipiului Reghin si Consiliul Local Reghin

A treia ediţie a evenimentului organizat de Asociaţia K’ARTE la Pădurea rotundă din Reghin va avea loc între 11-17 august şi propune, alături de tabăra de artă, o serie de  programe conexe: proiecţia a cinci documentare britanice, un concert de jazz susţinut de Ana Maria Galea & Daniel Csikos si un atelier de artă pentru copii coordonat de Minitremu.

Proiectul beneficiază şi în acest an de o importantă colaborare cu British Council, care oferă o serie de filme din cadrul „British Documentary”, producţii ce vor fi proiectate în aer liber.

Ca şi în anii trecuţi, în tabără sunt prezenţi mai mulţi artişti cu origini mureșene (dar nu numai) activi pe scena națională şi internațională de artă, invitaţi să dezvolte proiecte plecând de la specificul locului.  Vom expune “rezultatele” acestei tabere in Camera K’ARTE, spaţiul de artă al Asociaţiei K’ARTE din centrul municipiului Targu Mures.

Artişti invitaţi:

  • Zoltan Bela
  • Mircea Nicolae
  •  Antoaneta Zoltan
  • Larisa David
  • Noemi Bartis
  • Alina Andrei

 

De marţi până sâmbătă, de la ora 21.00:

„Documentare britanice”, oferite de British Council

– marti, 12 august, ora 21.00: Ziua în care John Lennon a murit
– miercuri, 13 august, ora 21.00: Copilul meu, protestatarul
– joi, 14 august, ora 21.00: Textura cosmosului: Odiseea Spaţială
– vineri 15 august, ora 21.00: Lupta pentru Barking
– sambata, 16 august, ora 21.00: Pâna în iad şi înapoi

 

Vineri, de la ora 19.00:

“New landscapes”, CONCERT JAZZ:

  • Ana Maria Galea (voce)
  • Daniel Csikos (pian)


Joi, ora 10.00:

Atelier de artă pentru copii coordonat de MINITREMU  


Intrarea liberă.
Acțiuni desfășurate la „amfiteatrul” Hotelului Restaurant Marion-Pădurea Rotundă

=====

Despre “Pădurea Rotundă”

Așa cum sugerează şi toponimia locului, Pădurea Rotundă, pășim într-un spațiu paradoxal, deopotrivă natural și cultural, sălbatic dar antropizat, săsesc mai demult, mai românesc acum. “Pădurea Rotundă” sperăm sa devină, în timp, una din platformele în care aceste paradoxuri se întâlnesc, construiesc și eventual polemizează sau în care se comunică si se dezbat, prin artă si filme, teme comunitare importante.

Totodată ne propunem şi să stimulăm iniţiativa civică locală dar şi o reevaluare culturală a acestui spaţiu marginal – Pădurea rotundă.

Despre Asociata K’ARTE

În ultimii ani Asociata K’ARTE a activat in judetul Mures prin organizarea unui numar semnificativ de evenimente de film, artă contemporană, performance, teatru, actiuni civice, etc., in colaborare cu institutii prestigioase precum British Council, Institutul Polonez, Institutul Francez, Institutul Balassi, Ambasada Regală a Norvegiei, Teatrul Ariel, Universitatea de ARTE Tg Mures, ICR, dar si cu mai multe alte institutii si ONG-uri importante la nivel local.

=====

 

Descrierea FILMELOR:

Marți, 12 august

Ziua în care John Lennon a murit/ The Day John Lennon Died
Michael Waldman, 60 min, 2011

Pe data de 8 decembrie 1980, vestea că John Lennon a fost împușcat mortal a dat naștere unui val de șoc ce a cuprins lumea întreagă. Câștigătorul premiului BAFTA pentru televiziune, Michael Waldman, identifică itinerariul parcurs de John Lennon de-a lungul zilei, până la momentul în care a fost împușcat, ajutat de amintirile extrem de vii ale celor care au intrat în contact cu el. Acest documentar prezintă interviuri emoționante cu personaje cheie, începând cu soția lui John, Yoko Ono (singurul interviu pe care l-a acceptat pentru a marca această dată importantă în afara Statelor Unite), care își amintește de ultimele momente petrecute alături de soțul său, continuând cu Paul Goresh, fan al lui John Lennon, care a făcut memorabila fotografie ce îl înfățișează pe artist alături de criminalul său, Mark Chapman, cu gazda emisiunii radio unde a avut loc ultimul său interviu, cu producătorul care a înregistrat ultima piesă compusă de John alături de el în acea zi și încheind cu medicul care a încercat să îi salveze viața.

 

Miercuri, 13 august

Copilul meu, protestatarul/ My Child the Rioter
Olly Lambert, 60 min, 2012
trailer http://vimeo.com/46897281

Odată ce revoltele s-au răspândit în întreaga Anglie în august 2011, prim-ministrul David Cameron a aruncat vina asupra „lipsei de responsabilitate din partea părinților” pentru anarhia de pe străzi. Acest film simplu relevă însă o imagine mult mai complexă și mai neliniștitoare: părinții copiilor „rebeli” stau jos pentru a fi intervievați, chiar lângă copiii lor când este posibil, pentru a discuta cele întâmplate și motivul din spatele acestora. Rezultatul este o pătrundere puternică în cadrul domestic al revoltelor din Anglia. Caracterizat drept „fascinant” de Sunday Times și „devastator de direct” de către The Guardian, acest documentar urmărește să dezvăluie o realitate incomodă și de-a dreptul neliniștitoare.

 

Joi, 14 august

Textura cosmosului: Odiseea Spațială/ The Fabric of the Cosmos: Space Odyssey
Jonathan Sahula, Graham Judd, Sabin Streeter, 50 min, 2012

„Textura cosmosului” ne conduce către limitele fizicii pentru a vedea cum reușesc să pună oamenii de știință cap la cap cea mai cuprinzătoare imagine a spațiului, timpului și universului. Împletind teorii provocatoare, experimente și istorisiri prin intermediul celor mai clare explicații și mai plastice metafore, „Textura cosmosului” își propune să fie cea mai convingătoare, ilustrativă și completă imagine a fizicii moderne văzută vreodată pe ecran, întrucât demonstrează că ceea ce știam despre universul nostru – că trecutul deja s-a întâmplat, că viitorul va veni, că spațiul este doar un gol imens și că acest univers este singurul care există – poate să nu fie chiar adevărat.

 

Vineri, 15 august

Lupta pentru Barking/ The Battle for Barking
Laura Fairrie, 86 min, 2011
Trailer http://youtu.be/upQQI4uYqms

„Lupta pentru Barking” urmărește un moment istoric în politica britanică prin prisma microcosmosului unei circumscripții electorale din cartierul East London. Filmat de-a lungul unui an, documentarul urmărește doi oponenți politici foarte diferiți în lupta lor pentru alegerile generale din 2010. Pe măsură ce face o radiografie a ascensiunii și decăderii Partidului Britanic Național (British National Party – BNP), partid de extremă dreaptă, acest documentar oferă o perspectivă fascinantă asupra mecanismelor interne ale familiei Partidului Național Britanic” și a dezamăgirii clasei muncitoare de către Partidul Laburist care a contribuit la campania PBN, conturând un portret onest, emoționant și amuzant al comunității clasei muncitoare albe, forțate să se descurce cu schimbările duse de noile populații de imigranți.

 

 

Sâmbătă, 17 august

Până în iad și înapoi/ Hell and Back Again
Danfung Dennis, 85 min, 2012
Trailer  http://vimeo.com/29165748

Câștigător al Marelui Premiu al Juriului la Festivalul de Film Sundance și nominalizat la Oscar la categoria cel mai bun documentar în 2012, „Până în iad și înapoi”, în regia lui Danfung Dennis, explorează lupta crâncenă a unui om cu urmările devastatoare ale războiului, precum și artificialitatea neliniștitoare a vieții de după război. În 2009, trupele infanteriei marine americane au lansat un asalt aerian asupra bastionului taliban din sudul Afganistanului. Câteva ore după ce fusese abandonată în spatele liniilor inamice, unitatea sergentului Nathan Harris, în vârstă de 25 de ani, a fost atacată din toate părțile. Odată întors acasă, în North Carolina, după ce fusese rănit grav în timpul ofensivei, Nathan devine dependent de medicație. Agonia sa se adâncește pe măsură ce încearcă să reconcilieze prăpastia dintre experiența războiului și normalitatea acum înspăimântătoare a vieții de acasă.

 

=====

 

Parteneri:  Consiliul Judeţean Mureş, Mobila Dalin, Rotary Club Tîrgu Mure. Asociatia Culturala AMPHION, Halgeorgia. Cu sprijinul artistului vizual Simion Moldovan.

Parteneri media:
Modernism.ro, Vernisaje.com, ArtClue, DAReghin TV, Grafis Art, Zi de zi, TTM, Gliga TV.