Pădurea rotundă 2015 – Film și artă contemporană la Reghin

Pădurea rotundă, 10-16 august, Reghin

Pădurea rotundă, 10-16 august, Reghin

A patra ediție a taberei de artă de la Pădurea rotundă (Reghin) are loc între 10-16 august. Evenimentul organizat de Asociaţia K’ARTE are o importantă componentă de film, 11 producții cinematografice fiind prezentate în premieră publicului reghinean.

”Pădurea rotundă” este un proiect gândit ca un “laborator” de artă contemporană, unde mai mulți artiști emergenți sunt invitați să abordeaze teme site-specific, inspirându-se din micro-universul reghinean/mureșean/transilvănean.

Artiști invitați: Michele BressanClaudiu CobilanschiHajnal CsibiBogdan GirbovanKrisztina Molnar Flaviu RogojanIulia Toma

 

Proiecția filmelor va avea loc în trei locuri diferite:

PĂDUREA ROTUNDĂ

De marți până joi

21.00: Leviathan (Premiul pentru scenariu – Cannes 2014) Rusia, 2014, 141″

21.00: La Jaula de Oro / Colivia de aur (Un Certain Regard – A Certain Talent Prize – Cannes 2013) Mexic, Spania, 2013, 110″

21.00: Love at first fight (FIPRESCI Prize, Cannes 2014) Franta, 2014,  98″

 

CASA DE CULTURĂ A TINERETULUI G. ENESCU

De luni până duminică

18.00: Condamnarea la moarte – povestea lui Salman (British Documentary) 2012, Jill Nichols, 82 min.

18.00: Problema ajutorului umanitar (British Documentary) 2012, Ricardo Pollack, 120 min.

18.00: White God / Orașul câinilor / Fehér Isten (Un Certain Regard, Cannes 2014)  Ungaria, 2015, 119″

18.00: Tigrul de sticla 3 (Comedie – Ungaria, 2010) 110″

18.00: Winter sleep (Palme d’Or – Cannes 2014)Turcia, 2014, 196

18.00: Aferim!  (Ursul de argint – Berlin 2015) România, Germania, Cehia, 2015, 108″

18.00: Poligamy (Comedie – Ungaria, 2009) 85″

 

MOBILADALIN

Sâmbătă

21.00: Inside Llewyn Davis (Palme d’Or – Cannes 2013) SUA, Franţa, 2013, 105″

 

De marți până vineri copiii din Reghin sunt invitați la Pădurea Rotundă, începând cu ora 11.00, la o serie de ateliere de artă dedicate lor.

Accesul este liber la toate evenimentele din program.

 

Despre ‘Pădurea Rotundă’

Așa cum sugerează și toponimia, Pădurea Rotundă, pășim într-un spațiu paradoxal, deopotrivă natural și cultural, sălbatic dar antropizat, săsesc mai demult, mai românesc acum. “Pădurea Rotundă” sperăm sa devină, în timp, una din platformele în care aceste paradoxuri se întâlnesc, construiesc și eventual polemizează sau în care se comunică și se dezbat, prin artă și filme, teme comunitare importante.

Lucrările produse de artiști vor fi expuse, în perioada 15 sept – 10 oct, în galeria Camera K’ARTE din Tîrgu Mureș.

Despre Asociația K’ARTE

În ultimii ani Asociata K’ARTE a activat în județul Mureș prin organizarea unui număr semnificativ de evenimente de film și artă contemporană, în colaborare cu instituții prestigioase precum British Council, Institutul Polonez, Institutul Francez, Institutul Balassi, Ambasada Regală a Norvegiei, dar și cu multe alte instituții și ONG-uri importante la nivel local.
= = =

ORGANIZATOR: Asociaţia K’ARTE

PROIECT FINANȚAT de Ministerul Culturii din România

PARTENERI PRINCIPALI: Primăria Municipiului Reghin si Consiliul Local Reghin, SNGN ROMGAZ SA, MobilaDalin, Consiliul Județean Mureș

SPONSOR PRINCIPAL:  Hotel Restaurant Marion-Pădurea Rotundă.

PARTENERI: British Council, Institutului Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti, Asociatia Culturala AMPHION, Asociatia Macondo, Voodoo Films, Parada Film,  Rotary Club Tîrgu Mures, Grafis Art, Casa de Cultura a Tineretului “George Enescu” – Reghin, Muzeul Etnografic Reghin.  Cu sprijinul artistului vizual Simion Moldovan.

PARTENERI MEDIA: Revista ARTA, Modernism.ro, Radio România Cultural, Art Out, Zi de zi, Transilvania Business, Radio România Tg Mureș, Out In Mureș, DAReghin TV, Gliga TV, Glasul Văilor, Radio Son, Punctul, Șapte Seri, Zile și Nopți, LitArt

= = =

 

 

DESCRIEREA FILMELOR 

 

Leviathan

Regia: Andrei Zviaghințev, Țara: Rusia, An: 2014, Durata: 141 minute. Gen: dramă, thriller

Premiul pentru scenariu, Cannes 2014
Leviathan, al cărui scenariu este semnat de regizor și de Oleg Neghin, este inspirat din întâmplări reale din Rusia.

Un mecanic (Alexei Serebriakov) dintr-un orășel situat în Peninsula Kola, în nord-vestul Rusiei, îl înfruntă cu toate puterile sale pe primar (Roman Madianov), care a pus ochii pe terenul său. Lupta capătă proporții neașteptate, scene de umor negru și absurd intercalându-se cu unele dramatice, disperate. Titlul este inspirat de lucrarea filosofului Thomas Hobbes despre relația statului cu cetățenii, dar reflectă și o realitate cotidiană pe malul Mării Barents – adeseori, aici eșuează balene, iar carcasele lor uriașe zac printre stânci.

 

La Jaula de Oro / Colivia de aur

Regia: Diego Quemada-Díez Țara: Mexic, Spania. An: 2013. Durata: 110. Gen: dramă

Premiul ‘Un Certain Talent’, Un Certain Regard, Cannes 2014

Despre (dez)iluzii vorbește La Jaula de Oro, un film mexican cu peste 60 de premii, a cărui carieră a început la Cannes 2013, cu Premiul Un Certain Talent, acordat întregii distribuții. Regizorul spaniol Diego Quemada-Díez semnează unul dintre cele mai bune filme lansate în ultimul an, o dramă hiperrealistă și plină de suspans despre patru adolescenți – jucați de actori non-profesioniști – care decid să plece ilegal din Guatemala spre SUA. Titlul filmului e dat de un cântec mexican ce deplânge soarta emigranților care se trezesc prinși într-o „cușcă de aur”, după ce au trecut granița.

 

Love at First Fight / Les Combattants

de Thomas Cailley
Scenariu: Thomas Cailley, Claude Le Pape. 98 minutes

Premiul FIPRESCI, Cannes 2014

Între prieteni şi afacerea familiei, Arnaud pare că va avea o vară liniştită. Până o întâlneşte pe Madeleine, pe cât de frumoasă pe atât de puternică, directă şi prevestitoare de rău. El nu aşteaptă nimic, ea se pregăteşte pentru ce-i mai rău. Cum ea nu i-a cerut nimic, cât de departe va merge el?
O poveste de dragoste. Sau despre supravieţuire. Sau amândouă.


Condamnarea la moarte: povestea lui Salman (
British Documentary)

2012, Jill Nichols, 82 min.
Salman Rushdie dezvăluie, pentru prima dată, adevărul celor 10 ani în care a stat ascuns ca urmare a condamnării la moarte proclamate de ayatolahul iranian Khomeini.

Documentarul coincide cu publicarea ultimului volum al scriitorului, „Joseph Anton: Memorii”, prezentând o serie de interviuri realizate de Alan Yentob, cu Salman Rushdie însuşi și ofițerii însărcinați cu protecția sa, cu membrii familiei lui Rushdie și prietenii săi apropiați.

 

Problema ajutorului umanitar (British Documentary)

2012, Ricardo Pollack, 120 min.
Acum 45 de ani, un grup de tineri și-a propus să ofere sprijin victimelor zonelor de conflict, însă au realizat în scurt timp că până și cele mai bune intenții pot fi contestate în fața pericolului iminent.
„Problema cu ajutorul umanitar” analizează îndeaproape întâmplările care au avut loc de-a lungul celor mai mari dezastre umanitare din ultimii 50 de ani. În pofida bunelor intenții, să fi fost ajutorul acordat mai degrabă o piedică?

 

Orașul câinilor / White God / Fehér Isten

2014, Ungaria, 119 min, dramă
Regia: Mundruczó Kornél. Scenariul: Wéber Kata, Petrányi Viktória, Mundruczó Kornél

Un Certain Regard – Cannes 2014

Chiar şi cele mai vechi alianţe se pot destrăma. Chiar şi după o lungă perioadă de pace sigură poate urma război. Prietenul cel mai bun al omului este câinele: dar dacă îl tratează rău, prietenul loial se poate întoarce împotriva omului. Şi din cauză că este mai puternic, mai rapid, mai sălbatic, poate deveni un adversar foarte periculos.
Filmul a participat în 2014 la peste 20 de festivaluri şi a câştigat mai multe premii, printre care cel mai important este marele premiu Un Certain Regard la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes.


Tigrul de sticlă 3 

Ungaria, 2010, 110 min, comedie
Regia: Rudolf Péter
Scenariul: Búss Gábor Olivér, Rudolf Péter, Hársing Hilda
Distribuţia: Rudolf Péter, Reviczky Gábor, Gáspár Sándor, Szarvas József, Horváth Lajos Ottó

Csuja Imre, Kamarás Iván, Szabó Erika, Pikali Gerda, Ruttkay Laura
O scobitoare, o împuşcătură, un doctor amărât şi o limuzină sosită exact la ţanc – sunt ingrediente suficiente pentru ca Lali să ia hotărârea vieţii sale: va lăsa totul în urmă dispărând pur şi simplu. Muşteriul neaşteptat al Tigrului de sticlă, Feri, avocat faimos la Budapesta – cu toate că nu intenţiona – va rămâne la bufet, în timp ce Lali – cu toate că nici el nu intenţiona – va rămâne în cabrioleta Bentley a avocatului. De-aici începe o zi nebună iar viaţa lui Lali va fi grea, cu sau fără Tigru…

Premii:
2010: Premiul Petróczy Sándor al Asociaţiei Naţionale a Cineaştilor Maghiari pentru filmul maghiar cu cel mai mare număr de spectatori
2011: Festivalul de Film Maghiar Los Angeles: Michael Curtiz – premiul publicului

 

Winter Sleep

Regia: Nuri Bilge Ceylan / Scenariu: Ebru Ceylan, Nuri Bilge Ceylan. 196 min
Cu: Haluk Bilginer, Melisa Sözen, Demet Akbag
Ţara: Turcia 2014 / Data lansare Ro: 16 ianuarie 2015

Palme d’Or Cannes 2014

Aydin, un fost actor, se ocupă de un mic hotel împreună cu soția sa Nihal, cu care are o relație furtunoasă și cu sora sa Necla, care suferă de pe urma divorțului recent.  Iarna, cum începe să ningă, hotelul se transformă în adăpost, dar și într-un un loc care le hrănește animozitatea, din care nu pot ieși.

 

Aferim!

Regia: Radu Jude (România, Germania, Cehia, 2015), 108″

Ursul de argint – Berlin 2015

Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice romanesti din ultimii ani, “AFERIM!” (“bravo” în limba turcă) in regia lui Radu Jude, este un film istoric a carui actiune are loc in Ţara Romaneasca la inceputul de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, insotit de fiul sau (Mihai Comanoiu) cauta un rob fugar (Cuzin Toma).

Costandin, un zapciu din secolul XIX, primeste sarcina de a urmari si prinde un sclav rom fugit de la curtea unui boier. Acesta este cu atât mai hotarât sa prinda si sa-l pedepseasca pe sclavul pe nume Carfin cu cât banuieste ca sotia sa a avut o aventura cu el. Costandin va porni în urmarirea lui Carfin împreuna cu fiul sau adolescent Ion si aghiotantul sau Ghita, iar Radu Jude le va retrasa itinerariul aventuros filmand in Dobrogea, in muntii Macinului si în localitati din judetul Giurgiu.

Scenariul filmului este scris de Radu Jude și Florin Lăzărescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul Cătălin Cristuțiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucreția Bunescu. Costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, iar scenografia de Augustina Stanciu, consilier istoric Constanța Vintilă-Ghițulescu, producător Ada Solomon.

Din distribuție fac parte: Teodor Corban,  Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminița Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Șerban Pavlu,  Gabriel Spahiu, Dan Nicolaescu.

 

Poligamy

Regia şi scenariul: Orosz Dénes. 2009, 85 min, Comedie
Cu: Csányi Sándor, Tompos Kátya, Mészáros Béla, Réti Adrienn, Bánfalvi Eszter, Péterfy Bori, Osvárt Andrea

Bărbaţii vor să se culce cu toate femeile drăguţe. Ce se întâmplă dacă acest lucru devine posibil?
Film artistic de debut

Festivaluri:
Comedy Cluj, 2010
Festivalul Internaţional de Film Palics, 2010, în concurs
http://poligamyfilm.hu/


Inside Llewyn Davis

Regia: Ethan Coen, Joel Coen Ţara: SUA, Franţa An: 2013 Durata: 105 minute Gen: Drama, Muzical
Distributie: Carey Mulligan, John Goodman, Justin Timberlake

Palme D’Or Cannes 2013

Povestea lui Llewyn Davis este una emoţionantă, prinsă între realitate şi ficţiune, trăită printre şi cu acorduri de chitară. Singur – ca un lup de stepă – cu bani puţini, fără un domiciliu stabil, el hoinăreşte străzile reci ale Manhattan-ului şi doarme pe canapelele unui număr de prieteni ce tot descreşte. Se pare că talentul lui Llewyn nu este suficient în industria folk-ului, el are nevoie şi de noroc. Susţine concerte puţine iar remuneraţia este pe măsură.

Mai mult, este prins într-un triunghi amoros cu năbădăi şi complicat, care îi are ca protagoniști pe Jean (Carey Mulligan) și Jim (Justin Timberlake). Llewyn este precum motanul care îl însoţeşte din când în când: nu are nicio destinaţie, nu are niciun stăpân.
Filmul este o incursiune în lumea muzicii folk din New- York-ul anilor 60, înaintea venirii lui Bob Dylan.

Inside Llewyn Davis a fost distins cu Marele Premiu la Cannes 2013.