Camera K’ARTE găzduiște în luna iulie, la Tîrgu Mureș, expoziția „Afișul polonez. Secolul XXI”, organizată de Institutul Polonez în colaborare cu Asociația K’ARTE.
Vernisaj: joi, 2 iulie, ora 18.00.
Expoziția va fi deschisă de Anda Cadariu.
Expoziția reunește 36 de afișe semnate de trei graficieni excepționali, reprezentanți ai generației tinere si medii ai Școlii Afișului Polonez: Tomasz Bogusławski, Ryszard Kajzer și Sebastian Kubica. Cei trei graficieni fac parte dintre cei mai buni autori de afișe din Polonia de astăzi. Au participat la multe expoziții individuale și colective în întreaga lume, sunt laureați ai mai multor premii și distincții la concursuri poloneze și internaționale. Se implică, de asemenea, în activitatea pedagogică, fapt ce garantează o continuitate a nivelului artistic înalt în grafica afișului din Polonia.
De la sfârșitul anilor 1950, Polonia s-a făcut remarcată pe tot globul pentru arta afișului, care a devenit aproape o specialitate națională datorită graficienilor extrem de talentați precum Henryk Tomaszewski, Józef Mroszczak, Jan Młodożeniec, Waldemar Świerzy, Jan Lenica, Franciszek Starowieyski, Eugeniusz Get-Stankiewicz și mulți, mulți alții. Mulți ani la rând, nici un film, concert, festival, spectacol de teatru sau de operă, ori eveniment public nu era prezentat fără să fie însoțit de un afiș artistic. În anul 1966, în Polonia, s-a ținut Prima Bienală Internațională de Grafica Afișului, care a fost pentru mult timp cel mai prestigios eveniment de acest gen din întreaga lume, iar în anul 1968 s-a deschis în Varșovia primul Muzeu al Afișului. Datorită noilor generații de artiști, arta afișului rămâne înfloritoare în această țară, fiind, așa cum a fost de altfel dintotdeauna, un comentariu si o interpretare artistică a subiectului și a societății.
Camera K’ARTE este situată pe strada George Enescu, nr 2 (Tîrgu Mureș). Expoziția va fi deschisă până în 31 iulie. Intrarea este liberă.
Parteneri: Fundația Comunitară Mureș, prin programul Cercul de Donatori Mureș, Zi de zi, LitArt
+++
Tomasz Bogusławski (n. 1958, Gdańsk)
Domeniile sale de activitate sunt designul grafic, grafica editorială, comunicarea vizuală, realizează afișe și timbre filatelice (vezi seria de timbre pentru Jocurile Olimpice de la Atlanta 1996 sau pentru aniversarea a 20 de ani de la înființarea Sindicatului Independent „Solidaritatea”).
A studiat la Academia de Arte Frumoase din Gdańsk, la clasa prof. M. Freudenreich, lucrarea de diplomă susținându-o în anul 1982, la Atelierul de Grafică condus de prof. W. Janowski. Este un profesor și pedagog excelent, îndeplinind, în perioada 2002-2008, funcția de rector al Academiei de Arte din Gdańsk. Din 2010, susține cursuri de design grafic la Facultatea de Arta Noilor Media din cadrul Școlii Superioare de Tehnici IT din Gdańsk.
Ca realizator de afișe, a avut expoziții în întreaga lume, printre altele la Londra, Heilbronn, Cracovia, Copenhaga, Beijing, Mexic, Teheran. Este laureatul multor concursuri de proiectare, dintre care amintim Bienala Afișului Polonez (1983, 1985, 1995, 2003), Bienala de Afișe de Teatru de la Rzeszów (1987, 1988), Universal Design Competition (1995). A câștigat Grand Prix în cadrul celei de-a 18-a ediții a Bienalei Afișului Polonez de la Katowice, pentru afișul „Soț și soție”, și Medalia de Argint la Bienala Afișului Polonez, ediția 22, pentru afișul „Migrena”.
Ryszard Kajzer (n. 1973, Świerczyn)
Grafician, realizează îndeosebi afișe și ilustrații, face grafică editorială.
A studiat la Facultatea de Grafică a Academiei de Arte Frumoase din Varșovia și la Schule für Gestaltung (Zürich). A participat, în calitate de asistent, la Atelierul de Proiectare de Afiș condus de prof. Mieczysław Wasilewski, iar din 2000 – la Atelierul de Proiectare Grafică Editorială al prof. Lech Majewski, în cadrul Academiei de Arte din Varșovia. Bursier al Internationales Künstlerhaus Villa Concordia (Bamberg, Germania).
Și-a expus lucrările în Europa, Asia și America (printre altele la Moscova, în Mexic, Hong-Kong și New York). A obținut multe premii, dintre care amintim marele premiu în cadrul Concursului internațional de afișe de promovare a Anului Gombrowicz (2004), premiul A. Stareyshinski, categoria tineri proiectanți, la Trienala Internațională de Afișe de la Sofia sau premiul obținut la Bienala Internațională de Afișe de la Varșovia, ediția 19, în cadrul Concursului de afișe dedicate operei lui Witold Gombrowicz.
Sebastian Kubica (n. 1975, Żywiec)
Realizează afișe, desene, ilustrații, face design grafic și xilogravură.
A absolvit Facultatea de Grafică din Katowice, în cadrul Academiei de Arte Frumoase din Cracovia. Și-a susținut lucrarea de diplomă în design grafic la atelierul prof. R. Kalarus, obținând încă o diplomă în grafică în cadrul atelierului condus de prof. R. Starak.
Din anul 2002, deține titlul de doctor în arte plastice, desfășurându-și activitatea didactică la Institutul de Artă din Cieszyn, filială a Universității Sileziene din Katowice, și la Școala Superioară Sileziană de Informatică și Medicină din Chorzów. A susținut ateliere de proiectare grafică la Universitatea Diego Portales din Santiago și la universitățile Vina del Mar și Santo Tomas din Antofagasta (Chile).
A obținut numeroase premii, printre care la Awakening World Awards Festival din Teheran sau la Bienala Internațională a Afișului Social-Politic de la Oświęcim (Polonia). Și-a prezentat lucrările în țară și în străinătate (printre altele în Japonia, China, Iran, SUA).
– – –
Organizator: Institutul Polonez în colaborare cu Asociația K’ARTE
Sponsorul programului expozitional al Asociatiei K’ARTE in 2015: Fndatia Comunitara Mures, prin Cercul de Donatori Mures
Parteneri media: Zi de zi, Sapte Seri Tg Mures, Zile si Nopti Tg Mures, LitArt