Asociatia K’ARTE are onoarea de a va invita la primul eveniment important de film contemporan la Tg Mureş din anul 2011. Cele cinci filme propuse de Institutul Polonez vor fi proiectate la Teatru 74 între 28 – 30 ianuarie 2011: „Albă ca Zăpada şi roşu bolşevic” (Wojna polsko-ruska, regia Xawery Żuławski, 2009, 108 min.), „Zero” (regia Paweł Borowski, 2009, 110 min.), „Sânge din sângele meu” (Moja krew, regia Marcin Wrona, 2009, 90 min.), „Casa rea” (Dom zły, regia Wojciech Smarzowski, 2009, 106 min.), „O simplă poveste despre iubire” tratează efectele perioadei sovietice în mentalitatea tinerilor polonezi de astăzi.
Vom putea descifra alături de personaje modul complicat şi totuşi simplu în care dialogul poate naşte iubire. Ne putem întreba ce legătură există între o camaraderie născută în condiţii accidentale şi investigaţiile unui locotenent din perioada Legii Marţiale din Polonia. Comedie, tragedie, thriller. Cele mai bune producţii poloneze realizate în 2009. Filmele au subtitrare în limba română.
- PROGRAMUL PROIECŢIILOR:
Vineri, ora 17.00: “Albă ca Zăpada şi roşu bolşevic” (Wojna polsko-ruska, regia Xawery Żuławski, 2009, 108 min.)
Vineri, ora 19.00: “Zero” (regia Paweł Borowski, 2009, 110 min.)
Sâmbătă, ora 17.00: “Sânge din sângele meu” (Moja krew, regia Marcin Wrona, 2009, 90 min.)
Sâmbătă, ora 19.00: “Casa rea” (Dom zły, regia Wojciech Smarzowski, 2009, 106 min.)
Duminică, ora 16.00: “O simplă poveste despre iubire” (Prosta historia o miłości, regia Arkadiusz Jakubik, 2009, 80 min.)
- DETALII despre filme:
Albă ca Zăpada şi roşu bolşevic / Wojna polsko-ruska (Vineri, 28 ianuarie, ora 17.00)
Polonia, 2009, 108 minute
Regia şi scenariul: Xawery Żuławski
În distribuţie: Borys Szyc, Roma Gąsiorowska, Maria Strzelecka, Sonia Bohosiewicz, Anna Prus, Dorota Masłowska ş.a.
Albă ca Zăpada şi roşu bolşevic este istoria plină de adrenalină şi fără compromisuri a unor tineri dornici de emoţii şi senzaţii tari, şi cu o imaginaţie de nestăvilit. Este un film rollercoaster despre iubirea avidă care reuşeşte să schimbe total viaţa obişnuită, despre puterea emoţiilor care ne împing să încercăm totul şi să ne confruntăm aşteptările cu propria imaginaţie.
Relaţia dintre Voinicul şi Magda nu mai merge; dragostea lor este o luptă continuă. Umilit şi înfuriat, Voinicul dă o tură prin oraş, în căutarea fericirii. În decursul a câteva zile întâlneşte câteva femei excentrice: pe Angela – o virgină sensibilă şi visătoare, Nata – o veche prietenă, amatoare de tras pe nas chiar şi supă instant, Ola – aparent timidă şi intransigentă, atrasă de simplitatea Voinicului, precum şi pe Dorota – o adolescentă în mintea căreia se petrece întreaga acţiune a filmului.
Filmul este bazat pe romanul-bestseller omonim al Dorotăi Masłowska (tradus în 12 limbi, inclusiv în română).
Premii:
„Leii de argint” – premiul al II-lea, Concursul pentru cel mai bun film , Festivalul Filmelor Artistice Poloneze, Gdynia, Polonia, 2009; în cadrul aceluiaşi festival: Premiul pentru Cel Mai Bun Actor Principal – Borys Szyc, Premiul pentru Cea Mai Bună Costumaţie – Anna Englert, Premiul pentru Cel Mai Bun Sunet – Mateusz Adamczyk.
Zero, Polonia, 2009, 110 minute (Vineri, 28 ianuarie, ora 19.00)
vezi trailer:
Regia şi şcenariul: Paweł Borowski
Muzica: Adam Burzyński
În distribuţie: Robert Więckiewicz, Roma Gąsiorowska, Przemysław Bluszcz ş.a.
În biroul directorului unei corporaţii internaţionale sună telefonul. La celălalt capăt al firului se află un grăsan neîngrijit aflat într-o camionetă rablagită cu un tovarăş ciudat. Omul de afaceri este întrebat ce hotărâre a luat. Este vorba despre urmărirea unei persoane. După un moment de ezitare, acesta confirmă comanda. Nu ştie că tocmai a declanşat o avalanşă de întâmplări care vor influenţa soarta unei bune părţi a locuitorilor oraşului. Acesta este doar începutul unei poveşti complexe, în care vieţile mai multor persoane se vor intersecta, iar decizia fiecăruia dintre ei va avea consecinţe nu doar asupra lor.
Zero este o poveste despre iubire şi ură, despre înşelători şi înşelaţi, despre violenţă şi sex, despre secretele surprinzătoare pe care le vom descoperi pe parcursul filmului.
Premii:
Trofeul „Anonimul”, Festivalul Internaţional de Film Independent „Anonimul”, Sfântu Gheorghe, 2010;
Premiul Cinematografic, Tarnów, Polonia, 2009;
„Mistreţul de aur”, Festivalul de Regie Cinematografică, Świdnica, Polonia, 2009;
„Ciorchinele de aur”, Festivalul „Vara Cinematografică în regiunea Lubuskie”, Łagowo, Polonia, 2009;
Premiul pentru „Cel mai bun film”, Festivalul de Cinematografie, Pécs, Ungaria, 2009
Nominalizări: MIFF Awards, Milano, Italia
Sânge din sângele meu / Moja krew (Sâmbătă, 29 ianuarie, ora 17.00)
Polonia, 2009, 90 minute
Regia: Marcin Wrona
Scenariul: Grażyna Trela, Marcin Wrona, Marek Pruchniewski
În distribuţie: Eryk Lubos, Luu De Ly, Wojciech Zieliński, Marek Piotrowski, Krzysztof Kolberger, Joanna Pokojska
Igor, un boxer aflat la începutul unei cariere promiţătoare, este grav rănit în timpul unei partide de box. Din acest moment, el nu se poate împăca cu noua realitate: nu mai are mult de trăit, iar cariera i-a fost brusc curmată. După câteva relaţii eşuate, îi vine ideea de a lăsa ceva în urma sa – un copil. Începe să caute o femeie care să accepte propunerea lui. O întâlneşte pe Yen Ha, o tânără imigrantă vietnameză, care este de acord să-I nască un copil în schimul obţinerii cetăţeniei poloneze.
Un film care îmbină într-un mod surprinzător culturile europeană şi asiatică, brutalitatea şi fineţea.
Premii:
Premiul al III-lea, Concursul Internaţional Hartley-Merril 2007, Cannes, Franţa, 2009
Premiul pentru Actorie „Zbyszek Cebulski” (pentru rolul principal), Gdynia, Polonia, 2009
„Chihlimbarul de aur” (pentru cel mai bun scenariu), Festivalul Debutului în Film „Tinerii şi filmul”, Koszalin, Polonia, 2009
Premiul ziariştilor, Festivalul Debutului în Film „Tinerii şi filmul”, Koszalin, Polonia, 2009
Casa rea / Dom zły (Sâmbătă, 29 ianuarie, ora 19.00)
vezi trailer: http://www.youtube.com/watch?v=BP1R0VnqYow
Polonia, 2009, 106 minute
Regia: Wojciech Smarzowski
Scenariul: Wojciech Smarzowski, Łukasz Kośmicki
Muzica: Mikołaj Trzaska
În distribuţie: Bartłomiej Topa, Marian Dziędziel, Kinga Preis, Robert Więckiewicz, Arkadiusz Jakubik
Acţiunea filmului începe în anul 1978, în Munţii Bieszczady, un loc uitat de lume. Într-o noapte ploioasă, Edward Środoń apare pe neaşteptate la uşa casei familiei Dziabas. Gazdele, la început suspicioase, devin ospitalieri. Poate prea ospitalieri…
Câţiva ani mai târziu, în timpul legii marţiale, ne întoarcem la aceeaşi casă, împreună cu învinuitul Edward Środoń, un procuror beat, un securist viclean şi un grup de anchetatori. Începe un joc periculos pentru descoperirea unui adevăr teribil, chiar dacă nedorit de toţi. Sau, cum repetă personajele din film „Adevărul? Nu există aşa ceva…”.
Premii:
„Leii de aur” pentru cea mai bună regie, cel mai bun montaj şi scenariu, Festivalul Filmelor Artistice Poloneze, Gdynia, Polonia, 2009
Premiul publicului, Festivalul Internaţional de Film, Varşovia, Polonia, 2009
„Vulturul”, acordat de Academia Poloneză de Cinematografie pentru regie, montaj, imagine, 2010
O simplă poveste despre iubire / Prosta historia o miłości (Duminică, 30 ianuarie, ora 16.00)
vezi trailer: http://www.youtube.com/watch?v=1K4SmYfIT3k
Polonia, 2009, 80 minute
Regia: Arkadiusz Jakubik
Scenariu: Maciej Sobieszczański
În distribuţie: Rafał Maćkowiak, Bartłomiej Topa, Magdalena Popławska
În timpul unei călătorii cu trenul spre litoral, doi scenarişti ne povestesc istoria unei femei şi a unui bărbat. Sub privirile spectatorilor, ei încearcă să creeze scenariul unei simple poveşti de iubire. Facem cunoştinţă aşadar cu Marta şi Aleks, precum şi cu istoria întâlnirii dintre ei în prima zi de vacanţă, în trenul care-i ducea spre litoral. Conversaţia dintre ei, la început banală şi superficială, sare treptat de la o temă la alta. Cu timpul, ea se transformă în ceva mai mult. În intimitatea acestei întâlniri şi a sentimentelor care se nasc între cei doi, se aude neaşteptat strigătul regizorului. Ne aflăm pe platoul de filmare.
Filmul a fost realizat cu un buget minim, actorii (deşi renumiţi) au renunţat la onorarii, Căile Ferate Poloneze au împrumutat gratuit cineaştilor un vagon de tren.
Institutul Polonez din Bucureşti mulţumeşte Studio Tramway, producătorul filmului, pentru acordarea licenţei gratuite pentru proiectarea acestuia în cadrul „Zilelor Filmului Polonez”.
Premii:
Grand Prix, Concursul de filme independente, Festivalul Filmelor Artistice Poloneze, Gdynia, Polonia, 2010
„Peştişorul de aur”, Festivalul Filmelor Optimiste „Happy End”, Rzeszów, Polonia, 2010