Videoworks by Mircea Cantor @ Noaptea Albă a Galeriilor 2022 | Târgu Mureș

Trei lucrari video de Mircea Cantor la Noaptea Albă a Galeriilor 2022 | Târgu Mureș / CINEMA ARTA [intervalul orar 18.00-23.00]
> 30 sept > Double-Head Matches (2002) – Video, 17:17 min
> 1 oct > Sic Transit Gloria Mundi (2012) – Video, 4 min
> 2 oct > Zooooooom (2006) – Video (animation), 3 min
———————
Născut în România 1977, Mircea Cantor încearcă să îmbrace incertitudinea și complexitatea vieții cu gesturi simple. In opera sa abordeaza diverse medii precum fotografie, sculptură, video, desen și instalație. Printre ultimele sale expozitii personale se enumeră : « Artclub solo » la Villa Medici în Roma 2021; « Ruinele tale sunt steagul meu » la Fondazione Giuliani din Roma în 2017, « Adjective to your presence » la Maison Hermès – Le Forum la Tokyo în 2018, « Vânătorul de imagini » la Musée de la Chasse et de la Nature la Paris în 2019 si « Înainte » la Musée D’Arts în Nantes (2019).
În 2017, și-a făcut debutul în scenografie cu piesa Micul Prinț în regia lui Alexandru Dabija la Teatrul de Comedie din București.
A fost distins cu Premiul Ricard S.A. în 2004, Premiul Marcel Duchamp în 2011 Franta, Aspen Leadership Award în 2017, în România, Premiul Constantin Brâncoveanu al Fundatiei Alexandrion 2019.
A fost artist invitat special pentru anul 2019 la Opéra Nationale de Paris cu ocazia aniversării a 350 de ani.
Tot în 2019 a realizat o comandă specială pentru La Poste, Franța – o colită cu 2 timbre cu desenele sale pentru Aniversarea Operei din Paris – 350 ani. Colita a fost editată în 500.000 de exemplare si disponibila pe tot teritoriul Frantei. In 2021 colaborează cu Romafilatelia cu o serie de desene ce vor fi integrate într-o coliță/timbru aniversară România 65 de ani în UNESCO.
Lucrările sale sunt prezente în colecții internationale prestigioase precum Centrului Pompidou din Paris, Muzeul de Artă Modernă din New York, Museo Nacional Reina Sofia din Madrid, Castello di Rivoli din Torino, Muzeul de Artă din Philadelphia, Fundația Louis Vuitton la Paris, Fundația ArtEncounters din Timișoara și Colecția Rennie din Vancouver.
Ultima lui monografie amplă a fost publicată in 2020 la prestigioasa Editions Dilecta, Paris.
Mircea Cantor este decorat cu ordinul de Ofițer de Arte și Litere, Franța (2019) și Ordinul Național al Meritului în rang de Cavaler, România (2019).
Mai multe despre:
instagram @mirceacantor
Este reprezentat de Magazzino, Roma si Dvir Gallery, Paris/Bruxelles/Tel Aviv.
………….
Noaptea Albă a Galeriilor – NAG este un eveniment inițiat în 2007 la București de către Asociația Ephemair și dezvoltat în orașe din România în parteneriat cu organizații locale.
Organizator NAG Targu Mures: Asociatia K’ARTE
Cu sprijinul: REEA.
Co-finanțat de Consiliul Judetean Mures si Primăria Târgu Mureș.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului Târgu Mureș și a Consiliului Local care nu sunt responsabili de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Parteneri locali: Fundatia ArtEAST, Galeria Art Nouveau (UAP), Muzeul Judetean Mures, 3G Hub, Cinema Arta.