Escape from my spleen @ NAG Tîrgu Mureș

Fekete Zsolt @ Camera K’ARTE
Opening: 1 oct → 8 p.m.
Eveniment în cadrul Noaptea Albă a Galeriilor 2022 | Târgu Mureș
—–
RO
In orice demers observational procesul de selectie a informatiei depinde și de starea receptorului, de (in)dispozitia lui sau de predispozitia spre o rătăcire sau alta. Căci rătăcirea nu este doar o eventuală ratare a direcției sau o ocazională tulburare a minții ci este și vagabondaj, hoinăreală și detașare melancolică. Iar fotografia lui Zsolt a avut dintotdeauna această conivență cu melancolia, această intimitate cu apatia.
Pentru mine personajele și chiar peisajele sale au fost si sunt evidente efigii ale anxietății. Deși ne prezintă adeseori cadre cotidiene ce par banale instantanee decupate din realitatea urbană sau naturală, ceva din fotografia lui Zsolt se întoarce mereu “împotriva” ta, te rănește, te răscolește, te indispune sau măcar te neliniștește, fără să poți pune mereu degetul pe cauza acestei neliniști. Iti vine să mărești, precum în Blow-up, fiecare centimetru al fotografiilor lui și să-i cauți elementul subversiv. Doar că melancolia nu stă ascunsă în detalii, este însăși etosul lor. [E.M.]
:::
Fekete Zsolt (n. 1967) trăieşte şi lucrează în Tîrgu Mureş. În 1997 a obţinut diploma de masterat la Universitatea de Artă Moholy-Nagy László din Budapesta, iar în perioada 1996–1998 a beneficiat de o bursă Pécsi József pentru fotografie.
Din 2004, după întoarcerea din Budapesta, activează pe scena de artă contemporană locală, natională şi internaţională, în proiecte de grup şi personale.
În 2010 a apărut cartea intitulată Az Idő fényképe (Fotografia Timpului), premiată în cadrul concursului „Carte maghiară frumoasă”. Pe baza acestui material a realizat o expoziţie de anvergură în Muzeul Naţional al Ungariei în anul 2012. Expoziţia a participat în mai multe oraşe ale României, printre care Tîrgu Mureş (Muzeului Judeţean) şi Bucureşti (Galeria Victoria Art Center).
Fotografiile sale au fost prezente la manifestări de excepţie la nivel european: Luna fotografiei de la Arles (Franţa, 1996), Prague Biennale 3 (Cehia, 2007), Paris Photo – Caroussel du Louvre (Franta, 2010), Luna dedicată fotografiei la Bratislava (Slovacia 2013) Salonul de Fotografie, Galeria de Arte Contemporana Műcsarnok, Budapesta (Ungaria, 2016, 2021).
………….
HU
Bármilyen megfigyelés során, az információ kiválasztása a befogadó lelkiállapotán, ilyen vagy olyan tévelygésre való hajlamain is múlik. Az eltévedés azonban nem csupán irányvesztést vagy valamilyen elmezavart jelent, hanem a csavargásra, kószálásra és a melankolikus elkülönülésre is vonatkozik. Zsolt fényképészetére mindig is jellemző volt bizonyos melankolikus felhang, az apátia közelsége.
Számomra a személyek, de még a tájképek is a szorongás lenyomatát hordozzák magukon. Bár gyakran hétköznapi jeleneteket látunk, városi vagy természeti környezetben készült pillanatfelvételeket, valami mégis a néző ellen fordul a fényképen, valami sértő, elkedvetlenítő, zavaró, de legalábbis nyugtalanító dolog, anélkül, hogy a nyugtalanság okát azonosítani lehetne. Jön, hogy felnagyítsd, akár a Nagyításban, hátha a részletekben bújik meg a szubverzív elem. Csakhogy a melankólia nem a részletekben található, hanem maga a fényképek etosza. [E.M.]
Általában úgy gondoljuk, hogy a világ és a tudat két különböző dolog. De mi van akkor, ha valójában csak egy dolog van, és a különbség csak az elménkben jelenik meg. Azt feltételezni, hogy a kettő közt alapvető különbség van, fragmentáció. A fragmentálás nem természetes, ahol találkozunk vele, biztosak lehetünk, hogy az elménk helyezte oda. A világ és a tudat egyetlen objektív realitást alkot. Még az sem helytálló, hogy az egyiknek szüksége lenne a másikra a létezéséhez. A tisztánlátás bizonyos küszöbén túl lehetetlen különbséget tenni a kettő közt.
———–
Noaptea Albă a Galeriilor – NAG este un eveniment inițiat în 2007 la București de către Asociația Ephemair și dezvoltat în orașe din România în parteneriat cu organizații locale.
Organizator NAG Targu Mures: Asociatia K’ARTE
Cu sprijinul: REEA si Liliac.
Co-finanțat de Consiliul Judetean Mures si Primăria Târgu Mureș.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului Târgu Mureș și a Consiliului Local care nu sunt responsabili de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Parteneri locali: Fundatia ArtEAST, Galeria Art Nouveau (UAP), Muzeul Judetean Mures, 3G Hub, Cinema Arta.
Event NAG Tirgu Mures – https://www.facebook.com/events/2878730549101876