SOFT WAR: Bubblegun of Sweet Surrender @ NAG Tîrgu Mures

SOFT WAR: Bubblegun of Sweet Surrender
Lea Rasovszky @ Camera K’ARTE
Opening: 30 sept → 6 p.m.
Eveniment în cadrul Noaptea Albă a Galeriilor 2022 | Târgu Mureș
https://www.facebook.com/events/2878730549101876
::::
“Războiul este un organ.
Unul inutil, un apendice de care nu ești conștient pînă nu se umple pînă la refuz cu sentimente reziduale. Un organ care acumulează toxine, în interiorul lui se duc bătălii, corpul nostru începe să fiarbă. Inutil, dar masiv vascularizat, ca nervurile fine de pe o petală de flori de cireș.
Războiul este un membru fantomă.
Unul pe care nu îl poți vedea, dar pe care îl poți simți tremurînd într-o zonă ciudată a corpului tău, întinzîndu-și ritmic mușchii fibroși și noduroși. Este o extensie care crește din interiorul nostru, colosal disproporționat.
Războiul este o gură care înfulecă.
Războiul este o mare de smoală.
Corpul tău moale care se întinde pe spate, făcînd pluta, întins ca un Iisus caricatural. Se scufundă încet într-un negru fermecător și inevitabil. Arată aproape frumos, ca cerul nopții, plin de constelații. Numai că nu este.
Războiul este fiecare decizie pe care o luăm în timp ce sîntem drogați cu aroma abstractă a fricii.Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu».Războiul este ca guma de mestecat de o culoare nenaturală, atrăgătoare ca o otravă delicioasă, care face ca fălcile să cedeze și limba să se blocheze într-un sărut letal. Este un maraton de masticație fără hrănire, absență consumatoare.Războiul se joacă de-a v-ați ascunselea cu toți monștrii de sub patul tău. Dar și toți monștrii de sub alte paturi.Războiul este toată dragostea pe care nu o facem”. [Lea Rasovszky]
:::
Lea Rasovszky (n. 1986) trăiește și lucrează la București. În 2008 a absolvit Universitatea de Arte București, secția Foto-Video și în 2010 masteratul acestui deprtament. În 2018 a început studiile doctorale ale departamentului de Istoria și Teoria Artei, Universitatea de Arte București.
Proiectele sale problematizează clișeele de gândire și valorile societății actuale, față de care se plasează permanent critic. Totul este filtrat printr-un stil de desen ironic si direct, deseori combinat cu instalatii imersive care implica privitorul pentru completarea contextului.
Din anul 2016 este co-fondator al Asociatiei Maatka Phi, asociatie ce urmărește implicarea în acțiuni sociale, educaționale și culturale, precum și promovarea culturii și a artelor în general, cu un accent special pe arta contemporană. Matka își propune să îmbine empatia pentru situația în care se află nemumărate comunități defavorizate cu energia segmentului cultural – creativ, aflat în continuă expansiune, concretizare și afirmare.
www.learasovszky.com
………….
Noaptea Albă a Galeriilor – NAG este un eveniment inițiat în 2007 la București de către Asociația Ephemair și dezvoltat în orașe din România în parteneriat cu organizații locale.
Organizator NAG Targu Mures: Asociatia K’ARTE
Cu sprijinul: REEA si Liliac.
Co-finanțat de Consiliul Judetean Mures si Primăria Târgu Mureș.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului Târgu Mureș și a Consiliului Local care nu sunt responsabili de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Parteneri locali: Fundatia ArtEAST, Galeria Art Nouveau (UAP), Muzeul Judetean Mures, 3G Hub, Cinema Arta.
Event NAG Tirgu Mures – https://www.facebook.com/events/2878730549101876