EQUILIBRUM – Ateliere de artă si terapie cu jocul in nisip în sprijinul echilibrului emoțional

 

Formular de înscriere în proiectul Equilibrum

Ne face o deosebită plăcere să anunțăm debutul proiectului EQUILIBRUM prin care Asociația K’ARTE își propune, în următoarele luni, să implementeze un model combinat de ateliere de artă si terapie cu jocul in nisip in vederea reducerii anxietatii la copiii cu un nivel ridicat de anxietate. Proiectul este sprijinit de Fundația Pentru Comunitate și MOL România prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor.

30 de copii cu vârse cuprinse între 9-13 ani, vor beneficia gratuit de două ședințe de consiliere individuală, 10 ateliere de artă și 12 ateliere sandplay. De asemenea, o serie de ateliere de psiho-educatie vor fi adresate parintilor cuprinsi in program in vederea familiarizarii acestora cu mecanismele anxietatii la copii. Activitățile, coordonate de o echipă mixtă (artist si psihologi/terapeuti cu experienta in munca cu copiii) se vor desfășura exclusiv online. Kitul Equilibrum (tava, nisip kinetic, materiale artă) va fi oferit tuturor beneficiarilor proiectului.

Context

De aproape un an de zile elevii se întreabă cum arată și care e viitorul lor, părinții cum să se împartă între muncă și nevoia de a fi prezenți în același timp în viața familială, profesorii cum să se adapteze la atâtea schimbări și cum să-și continue misiunea de a educa la distanță. Anxietatea, tensiunea, lipsa controlului, readaptarea la situații ce se pot schimba de la o săptămână la alta, toate fac parte dintr-un status quo deja specific unei perioade instalate: pandemia.

 

Studiile din ultimul deceniu au relevat faptul că tulburările de anxietate sunt printre cele mai prevalente psihopatologii în rândul copiilor şi adolescenţilor. Aproximativ unul din zece copii îndeplinesc criteriile pentru ceea ce numim tulburare de anxietate

În ultimul an, datorită pandemiei și cerințelor educaționale online, aceasta situație s-a agravat.

Prin proiectul de față dorim reducerea anxietății la copii prin intermediul terapiei prin jocul de nisip care face parte din grupa abordarilor psihologice de profunzime. În „spațiul liber și protejat“ al relatiei terapeutice si al cutiei cu nisip, jocul creator si totodata profund simbolic conduce la elaborarea unei imagini compuse din nisip, apa si miniaturi. Copilul se joaca pe sine in cutia cu nisip, unde pune in dialog lumea interioara cu lumea exterioara, dand astfel ocazia potentialului natural de restructurare, vindecare si dezvoltare sa se manifeste. Prin punerea la dispoziția fiecăriu copil din proiect, a unui kit de nisip asigurăm posibilitatea unei terapii pe termen lung, întrucât le facilităm experimentarea trăirilor cu ajutorul tehnicii sandplay ori de de câte ori vor simți o crestere a tensiunilor interioare.

Avand in vedere contextul creat de pandemia COVID 19 care face dificila anticiparea evolutiei pandemiei precum si a perioadei in care interactiunile sociale fizice ar putea avea loc in conditii de siguranta, ne propunem ca toate activitatile cuprinse in cadrul proiectului sa se desfasoare exclusiv online, pe platforma Zoom.

 

Ce ne propunem

Cei 30 de copii cuprinşi în program vor avea scoruri mai scazute ale anxietatii, îşi vor îmbunătăţi relaţiile sociale şi se vor integra mai bine în colectivul şcolar. Totodată, aceștia îşi vor identifica abilităţile de care dispun şi vor fi conştienţi de atuurile lor. Creșterea stimei de sine a beneficiarilor proiectului, prin deblocarea potențialului creativ a resurselor individuale și crearea spațiului de manifestare prin joc este un alt obiectiv. Prin kitul Equilibrum pus la dispozitia beneficiarilor proiectului, acestia vor avea posibilitatea să experimenteze trăiri cu ajutorul tehnicii sandplay ori de câte ori simt o crestere a tensiunilor interioare. Nu în ultimul rând, părinții copiilor cuprinsi în program vor fi familiarizati cu mecanismele anxietatii la copii, cu tehnicile/metodele cele mai eficiente de sustinere/interventie utilizate de terapeuti/consilieri in sedintele de grup.

Despre noi

In ultimii ani Asociata K’ARTE a activat in judetul Mures prin organizarea unui numar semnificativ de evenimente de film, arta contemporana, performance, teatru, actiuni civice, etc. Fie că vorbim de Noaptea Albă a Galeriilor la Tg Mureș, de Pădurea Rotundă, expozițiile din galeria de artă Camera K’ARTE sau evenimente de film european desfășurate la Tg Mureș, Asociația K’ARTE a inovat constant, în ultimii 10 ani, scena culturală locală.

Proiectul este sprijinit de Fundația Pentru Comunitate și MOL România prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor. Parteneri: Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Mures şi REEA.

În perioada 1 – 25 martie 2021 elevii (sau părinții acestora) care vor dori sa participe si sa beneficieze de activitatile proiectului vor accesa formularul de inscriere in proiect urmand ca echipa de proiect sa ii contacteze in vederea screeningului. In baza rezultatelor indicate de etapa de screening, un numar de 30 de elevi cu scoruri ridicate de anxietate vor fi cuprinsi in proiect.

Pentru mai multe detalii puteti contacta coordonatorul proiectului, Moldovan Loredana – contact@k-arte.ro // tel. 0722303471

Formular de înscriere în proiectul Equilibrum