End of the Line

Artiști: Norbert Filep, Irina Măgurean, Alex Mirutziu, Lucian Popăilă
Curator: Georgiana Buț
Vernisaj: joi, 20 decembrie 2018, ora 18:00
20.12.2018 – 20.03.2019
Camera K’ARTE, Târgu-Mureș

Norbert Filep, Untitled (2018), indigo pe hârtie, 45x30 cm

Norbert Filep, Untitled (2018), indigo pe hârtie, 45×30 cm

Unde se oprește linia? Acolo unde suportul i-o dictează, atunci când hârtia începe să se distrugă sau când grafitul este ridicat de pe suportul alb? Orice linie este un gest care marchează un început, dar și unul care fragmentează, separă sau închide.

Reuniți în expoziția End of the Line pe firul explorării intense a propriului mediu artistic, Norbert Filep, Irina Măgurean, Alex Mirutziu și Lucian Popăilă (re)deschid conversația despre specificitatea medium-ului în practicile actuale și măsura în care aceasta le subîntinde fiecăruia deciziile: de la textura hârtiei, la intensitatea luminii pe materialul fotosensibil; de la durata scurtă și decisivă de timp (acea fereastră deschisă tehnicii affresco), la suspendarea concluziei și rezolvării prin mișcarea neîntreruptă a mâinii care desentează performativ. Selecția de lucrări explorează, totodată, modalitățile în care desenul poate fi tratat la intersecția mediilor, precum cea dintre desen și pictură, fotografie și grafică sau pictură, desen și performance.

Expoziția urmărește parcursul liniei în creion și indigo, pe hârtie (Norbert Filep), în detergent, pe materialul fotosensibil (Irina Măgurean), în culoare, pe tencuială (Lucian Popăilă) și cu mască de grafit, pe hârtie (Alex Mirutziu). În cel din urmă caz, aceasta apelează la trupul artistului, devenit el însuși medium pentru expansiunea liniei. Cu alte cuvinte, linia desenează în câmp extins, pornind de la suportul clasic al desenului, hârtia, trecând prin fotografie, pictură și ajungând la peretele spațiului expozițional, în (video)performance.

Norbert Filep (n.1990) trăiește și lucrează la Cluj-Napoca. În prezent este doctorand la Universitatea de Artă și Design din Cluj, unde a absolvit ciclurile de licență (2013) și master (2015) la specializările grafică, respectiv pictură. Expoziții solo recente: Mapping the Paper, Galeria Sector 1, București (2018), Simple Things, Pilot, Fabrica de Pensule, Cluj (2018). Printre principalele expoziții de grup la care a participat se numără: Light.Color, Mie Lefever Gallery, Ghent, Belgia (2014); Layers, Galeria Nicodim, București (2016); Out of the blue, Galeria Mobius, București (2017); Being Mountains, Being Seas, Lateral Artspace, Cluj (2017); The exquisite corpse drinks the new wine, Galeria Sector 1, București (2017)

Irina Măgurean (n. Cluj-Napoca) trăiește și lucrează la Cluj. A studiat la Universitatea de Artă și Design Cluj, unde a obținut titlul de Doctor în arte vizuale (2013) și a realizat stagii de cerectare la MOME în Budapesta, Academia de Artă și Arhitectură, Praga. În prezent este lector al Departamentului de fotografie, Universitatea de Artă și Design Cluj și coordonează activitatea spațiului expozițional artist-run “Camera”, din cadrul Centrului de Interes, Cluj. In arta sa,  este concentrată pe explorarea mediului fotografic, probând granițele fotografiei ca practică experimentală.  Expozițiile recente includ: Image Library, New Now art space, Frankfurt (solo show, 2018), Gute Bekannte, Patrick Heide Contemporary, Londra (2018), Jeune Creation Europeenne, The Belfry, Montrouge (2017), Almost Object, Vajda Museum, Szentendre (2016).

Alex Mirutziu (n. Romania) trăiește și lucrează la Cluj-Napoca. Practica sa artistică include medii precum sculptură, desen, poezie, performance, alături de proiecte teoretice și curatoriale. Este un artist care, prin performance, instalații sau text, e preocupat de maniera în care spațiul se reorchestrează în urma unei finalități. A creat un colectiv, TAH29, cu un hiper-obiect, mai precis, cu el însuși la vârsta de 29 de ani și activează des în această structură. Lucrările sale au fost prezentate, printre altele, la Delfina Foundation, Londra, Poweplant, Toronto, The Glass Factory Lab, Boda, Mucsarnok Kusthalle, Budapesta, Centrul de Artă Contemporană și Muzeul Național, Varșovia, Muzeul de Artă Contemporană din București, iar în 2015 a reprezentat România la Bienala de la Veneția.

Lucian Popăilă (n. 1991) trăiește și lucrează la Cluj-Napoca, unde a absolvit ciclurile de licență și master ale Universității de Artă și Design, la specializarea pictură. A participat la expoziții recente precum: Papanache Camembert, Ésam Caen/Cherbourg (2018), Sottobosco – In the Crystal Coolness of the Morning, Muzeul de Artă Cluj-Napoca (2018), The exquisite corpse drinks the new wine și SICCUM (expoziție solo), Galeria Sector 1, București, Latin Love, Macerata/ Bari& Perugia, Italia (2015), Luc Tuymans-in conversation, SPAȚIU INTACT, Fabrica de Pensule, Cluj-Napoca.

Georgiana Buț (n. Târgu Mureș) trăiește și lucrează la Cluj-Napoca. În prezent, este doctorand al Departamentului de Filosofie în cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Cercetarea ei este concentrată pe expoziția de artă contemporană ca mediu artistic. Activitatea sa educațională include colaborări cu University of Connecticut, Colorado State University, SUA și Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj. A fost coordonator de comunicare și programe al galeriei SPAȚIU INTACT, Fabrica de Pensule, și al Galeriei Quadro, Cluj; activitatea sa curatorială cuprinde: Memoria ca viziune (alături de Horea Avram), spațiile Fabricii de Pensule (2018), Oana Năstăsache: Albastru. La punctul de fierbere al culorii, Camera K’ARTE, Tîrgu-Mureș (2016); Pulse, within the Veil, Casa Tranzit, Cluj (2011).

 

Expoziția face parte din seria “Artă contemporană în Camera K’ARTE”, proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Tîrgu Mureș.

Expoziția este deschisă până în 20 martie 2019.

Program de vizitare:  luni-vineri, între 15:00-18:00.

Parteneri: Primaria Municipiului Târgu Mureș,  cotidianul Zi de zi.

Contact: contact@k-arte.ro | www.k-arte.ro