Cool Breeze In A Silent Landscape | Mircea Albutiu @ Camera K’arte

Cool Breeze In A Silent Landscape
Portugalia 2020.
Expoziție de fotografie – Mircea Albuțiu.
Camera K’ARTE
Vernisaj – vineri, 18 septembrie 2020.

În imaginile surprinse de Mircea Albuțiu la începutul anului 2020 pe coasta portugheză a oceanului Atlantic, de la Nazaré până la Faro, absența (omului) este copleșitoare. Peisajele portugheze sunt tensionate de această absență antropică dar sunt îmblânzite de aerul salin, briza oceanică și, totuși, de proximitatea omului și a civilizației. Imaginile evocă peisaje discrete, margini de lume și de mare, comentarii despre trecut, transformare, viitor, memorie, urme diverse și uitare. Briza coastei portugheze are la Mircea Albuțiu un aer distopic. E ca și cum lumea, așa cum o știam, va fi suferit o traumă iar artistul documentează tot ce mai găsește emoționant în haosul ce va să vină. (Și) lumea lui Albuțiu “era pe când nu s-a zărit / azi o vedem, şi nu e”.
“M-am simțit atras de acest tip de peisaj golit de oameni. Atmosfera imaginilor este dată atât de peliculă cât și de vremea schimbătoare de care am profitat” – Mircea Albuțiu.
Artistul a fotografiat cu aparate analog 35 mm si format mediu. Imaginile panoramice sunt realizate cu un aparat Hasselblad XPAN care impresionează două cadre din peliculă într-o singură declanșare.
Mircea Albuțiu (n. 1968) este fotograf independent si autor de filme documentare.
————————-
Organizat de Asociatia K’ARTE
Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului Târgu Mureș.
Cu sprijinul Reea si Nett Front.
————————-
??
Cool Breeze In A Silent Landscape
Portugália, 2020.
Fotókiállítás – Mircea Albuțiu.
K’ARTE Szoba
Megnyitó – pénteken, 2020. szeptember 18.-án.

Mircea Albuțiu 2020 elején, az Atlanti-óceán portugál partvidékén (Nazaré és Faro között) készült képein az ember hiánya nyomasztó. A portugál tájakat feszültséggel tölti meg ez az antropikus hiány, de a sós levegő, az óceáni szellő – és végsősoron az ember és a civilizáció közelsége által is – megszelídülnek. A képek diszkrét tájakat tárnak elénk, világok és tengerek széleit, kommentárokat, melyek a múltról, az (át)változásról, a jövőről, az emlékezetről, különböző nyomokról és a felejtésről szólnak. A portugál part szellője Mircea Albuțiunál a disztópia levegőjét hordozza. Olyan, mintha a világ, ahogyan ismertük, traumát szenvedett volna el, és a művész mindazt próbálná dokumentálni, amely a hamarosan bekövetkező káoszban még megindító lehet.
“Vonzott ez az emberektől üres táj. A képek hangulatát a képkocka és a változékony idő adja, amelyet igyekeztem kihasználni” – Mircea Albuțiu.
A művész 35 miliméteres analóg fényképezőgépekkel, valamint középformátumban fotózott. A panoramikus képeket Hasselblad XPAN-nal készítette, amely egyetlen kioldásra két képkockát exponál.
Mircea Albuțiu (sz. 1968) független fotós, dokumentumfilmeket készít.
————————-
Szervező: K’ARTE Egyesület
A projekt társtámogatója Marosváaárhely Polgármesteri Hivatala.
Támogatók: Reea és Nett Front.