Timpul stă pe loc / Megáll az idő

RajhonaAdam_Megall_az_ido

A MAGYAR FILM TÖRTÉNETE MAROSVÁSÁRHELYEN
ISTORIA FILMULUI MAGHIAR LA TÂRGU MUREȘ
:::

RO
Duminică, 21 mai 2017 de la ora 19 la Universitatea de Artă (str. Köteles Sámuel nr. 8) continuăm seria de proiecții din 120 de ani – Istoria filmului maghiar cu un film cult al anilor 80 regizat de Gothár Péter: Timpul stă pe loc / Megáll az idő. Cu această ocazie comemorăm un an de la trecerea în neființă a actorului Rajhona Ádám, născut la Târgu-Mureș, precum și pe Kakassy Ágnes, cea care joacă de două decenii pe scena din rai și a terminat facultatea tot la Institutul din strada Köteles Sámuel, și desigur pe Szabó Lajos, tot târgumureșean, tot absolvent al Institutului „Szentgyörgyi István”. Înainte de proiecție ne va povestii despre acești remarcanți artiști ardeleni Gáspárik Attila, directorul Teatrului Național din Târgu Mureș.

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București împreună cu Universitatea de Arte din Târgu Mureș, U.D.T.M. – MADISZ județul Mureș, Asociația Culturală K’Arte și Arhiva Naţională și Institutul de Filme din Ungaria (MaNDA) a inițiat seria de proiecții cu titlul 120 de ani – Istoria Filmului Maghiar. Seria cuprinde 11 filme care se proiectează şi la Târgu Mureș, şi prezintă câte un regizor de renume sau câte o epocă cinematografică importantă din istoria filmului maghiar.

Filmul Timpul stă pe loc al regizorului Gothár Péter este în acelaşi timp un film clasic, un preferat al publicului şi un film cult despre perioada sufocantă de la începutul anilor 60, pe care forma experimentală adoptată conţinutului din partea regizorului şi prestaţia genială a tinerilor actori îl fac să dăinuie.
Premiera internaţională a filmului a avut loc la festivalul de la Cannes, unde regizorul a obţinut premiul de debut.

Muzica filmului a fost compus de compozitorul Selmeczi György, originar din Cluj.

În rolul profesorului îl puteţi viziona pe celebrul actor născut la Târgu Mureș, Rajhona Ádám. A absolvit la Târgu-Mureș, Institutul de Teatru „Szentgyörgyi István” în 1966. În perioada 1966–1974 a fost actor la Teatrul de Stat Maghiar din Timișoara, iar în decembrie a plecat în Ungaria. Între 1975 și 1982 a fost actor la Teatrul Csiky Gergely din Kaposvár, în perioada 1982–1989 a fost actor la Teatrul Katona József din Budapesta (la care teatru este actor fondator). În stagiunea 1990-1991 a jucat în Teatrul Petőfi din Veszprém, iar în perioada 1991-1995 la Teatrul Katona József din Kecskemét. Pentru o stagiune a revenit în capitală la Teatrul Thália, după care a fost liber profesionist, iar din 1998 până la dispariția sa a fost actorul Teatrului de Comedie (Vígszínház).
Tot la Târgu Mureș a terminat facultatea și Kakassy Ágnes, actrița provenind din Cluj, de la a care dispariție au trecut două decenii (10 mai 1997). După terminarea studiilor a ajuns actor la Teatrul Maghiar de Stat din Timișoara, iar din 1974 a făcut parte din trupa teatrului de la Oradea.
S-a născut la Târgu Mureș, a studiat tot la Institutul din strada Köteles Sámuel soțul actriței, Szabó Lajos. Primii paș de actori a făcut-o tot la Timișoara în 1962, de unde a plecat la Cluj, recenind după 7 ani petrecuți sub Cetățuia. Din 1971 până la dispariție era actor la Oradea.

Înainte de proiecție ne va vorbi despre film, regizori și actorii din film ardeleni Gáspárik Attila, directorul Teatrului Național din Târgu Mureș.

Filmul va fi proiectat cu subtitrare în limba română.

///////////////
HU

Gothár Péter kult-filmjével, a Megáll az idővel folytatjuk magyar filmtörténeti vetítéssorozatunkat 2017. május 21-én, vasárnap 19 órától a Művészeti Egyetem vetítőtermében (Köteles Sámuel utca 6.). A mostani vetítés alkalmával az éppen egy éve elhunyt marosvásárhelyi születésű Rajhona Ádám, a két évtizede távozott Kakassy Ágnes és a szintén marosvásárhelyi Szabó Lajos színművészekre emlékezünk. Meghívott: Gáspárik Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, aki a filmről, rendezőről és a filmben szereplő erdélyi színészekről beszél.

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet a marosvásárhelyi Művészeti Egyetemmel, a Maros megyei MADISZ-szal, a K’Arte Kulturális Egyesülettel és a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézettel közösen filmtörténeti vetítéssorozatot indított Marosvásárhelyen 120 éves a magyar film címmel. A 11 alkotásból álló sorozat a némafilmes korszakból indulva egy-egy rendező, filmtörténeti korszakot meghatározó alkotását mutatja be Marosvásárhelyen is.

Május 21-én, vasárnap 19.00 órától a Művészeti Egyetem vetítőtermében (Köteles Sámuel utca 6.) folytatjuk a sorozatot, melynek kerében levetítjük Gothár Péter kultikus alkotását, a Megáll az idő című filmet.

A Megáll az idő a magyar filmtörténet egyik kultikus alkotása a ’60-as években játszódik, főszereplői lázadó fiatalok, életüket azonban meghatározzák az ’56-os forradalom utórezgései. Kezdő képei 1956. november 4-én játszódnak Budapesten és a történet 1967 december 31-én zárul. Gábor és Dini testvérek, apjuk a forradalom után elszökött az országból, társát elítélték, de miután szabadul a börtönből, ő lesz a két fiú nevelőapja. Gábor az orvosi egyetemre készül, bár tudja, hogy apja miatt nem sok reménye van a felvételre. Dini gimnazista. Szukics Magdába szerelmes, és a negyedikes Pierre-t bámulja. Az iskolabálokon rock and roll szól, Elvist bálványozzák és utánozzák. Dinit egyre mélyebb válságba sodorják bontakozó érzelmei, nevelőapja megalkuvó intelmei és a felnőtt világ sok más ellentmondása. Miután egy botrány miatt Pierre-t kizárják a gimnáziumból, egy lopott autón Dini és Magda is elindul vele Nyugatra.

A ’60-as évek jellemzője: amit ki kell mondani és amit be kell mutatni, Gothár Péter szerint ez a mozdulatlanság. Ha létezik Magyarországon kultfilm, akkor a Megáll az idő az. Talán törvényszerű is volt, hogy ’56-ról és a kádárizmusról szóló legjobb filmet a nyolcvanas évek pesti undergroundja csinálja meg.

A film zenéjét a kolozsvári születésű Selmeczi György szerezte.
A film egyik szerepét, az éppen egy éve elhunyt, marosvásárhelyi származású, Jászai Mari-díjas Rajhona Ádám örökítette meg. Rajhona Ádám 1966-ban végzett a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben. Tagja volt 1966–1974 között a temesvári Állami Magyar Színháznak, majd 1974 decemberben Magyarországra települt. 1975–1982 között a kaposvári Csiky Gergely Színház, 1982–1989 között a budapesti Katona József Színház (alapító tag), 1990–1991-ben a Veszprémi Petőfi Színház, 1991–1995 között pedig a kecskeméti Katona József Színház tagja. Ezt követően egy évadra a Thália Színház tagja lett, majd szabadúszóként dolgozott, 1998-tól haláláig a Vígszínház tagja volt.
Szintén Marosvásárhelyen végzett a kolozsvári születésű Kakassy Ágnes, akinek távozása óta éppen két évtized telt el. 1997. május 10-én távozott a mennyei színpadra. Kakassy Ágnes 1962-ben végzett szintén Marosvásárhelyen és ugyancsak a temesvári színház tagja volt 1973-ig. Innen szerződött Nagyváradra, ahol korai haláláig játszott.
Marosvásárhelyen született és végezte színművészeti tanulmányait Szabó Lajos, aki a magánéletben Kakassy Ági férje volt. Eredetileg díszletmunkás volt, 1956-ban a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben végzett. 1962-ig a temesvári Állami Magyar Színház művésze volt. Onnan Kolozsvárra szerződött, majd hét év után visszament Temesvárra. 1971-ben Nagyváradra költözött, és haláláig a színház magyar tagozatának színésze volt.

A vetítést előtti percekben Gáspárik Attila, a Nemzeti Színház igazgatója a filmalkotásról, rendezőről és a filmben szereplő erdélyi színészekről mesél.

A filmet román felirattal vetítjük.

____________

Kósa András László
director
Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti

Megall_az_ido_plakat_majus21