British Documentary Targu Mures 2012

british 2012
Pe 24 mai British Documentary va debuta la Targu Mures, evenimentul desfăşurându-se in perioada 24 mai – 26 iulie. Proiecţiile au loc în fiecare zi de JOI, de la ora 19.00, la Cinema Arta, Sala Flora.Intrarea este libera iar filmele sunt subtitrate in limba romana.

Proiectul “British Documentary” la Targu Mures este initiat de British Council
Romania, partner Asociatia K’Arte, in cadrul programului “New Work New Audiences” si urmareste
familiarizarea publicului roman cu cele mai bune documentare britanice
contemporane, premiate la Festivalul Grierson din Marea Britanie.

Promovat cu sprijinul Digital Color Company
PROGRAM BRITISH DOCUMENTARY TARGU MURES 2012

  • 24 mai, ora 19:00Exit Through The Gift Shop
  • 31 mai, ora 19:00Requiem For Detroit
  • 7 iunie, ora 19:00Welcome to Lagos
  • 14 iunie, ora 19:00David Hockney A Bigger Picture
  • 21 iunie, ora 19:00Wonders Of The Solar System
  • 28 iunie, ora 19:00The Trials of Robert J. Oppenheimer
  • 5 iulie, ora 19:00Only When I Dance
  • 12 iulie, ora 19:00Enemies Of The People
  • 19 iulie, ora 19:00Moving To Mars
  • 26 iulie, ora 19:00Soundtrack For A Revolution

Exit Through the Gift Shop (Regia: Banksy, 86 min)
Aparent o cronica centrata asupra uneia dintre cele mai enigmatice figuri aleartei contemporane – artistul graffitti, activistul politic, regizorul si pictorul Banksy, cunoscut pentru arta sa stradala satirica si subversiva – filmul se intoarce asupra sa, aducandu-l in prim plan pe regizorul amator Thierry Guetta. O abordare radicala, surprinzatoare, in care personajul si povestitorul isi schimba locurile, o poveste reala incendiara a micii criminalitati, camaraderiei si incompetentei.

Requiem for Detroit (Regia: Julien Temple, 75 min)
Dupa ce al patrulea oras ca dimensiune al Americii – Detroit – a fost construit de masina pentru masina, cu primele autostrazi, suburbii si centre comerciale, acesta a reprezentat intruchiparea visului american. Acum este un oras distopic: verdeata creste printre cladirile de birouri ruinate si fabricile de masini, criminalitatea si incendierea sunt la apogeu. Dar exista speranta. Strazile sunt transformate in arta. Agricultura se intoarce inspre oras. Acesta este oare viitorul oraselor post-industriale?

Welcome to Lagos (Regia: Gavin Searle si Frankie Fathers, 60 min)
„Welcome to Lagos” este o serie de documentare de observatie, filmata in cartierele de la periferia Lagos-ului, mega-orasul cu cea mai mare crestere din lume. Astazi, cand mai mult de 50% din populatia lumii traieste la oras, aceasta serie exploreaza cum arata viata pentru oamenii care traiesc la nivelul cel mai de jos al muntelui urban. Filmul reveleaza o capacitate extraordinara de a depasi obstacolele, cu tenacitate si umor, in mijlocul unor conditii dintre cele mai extreme pe care ni le putem imagina.

David Hockney – A Bigger Picture (Regia: Bruno Wollheim, 54 min)
Filmat de o singura persoana pentru mai bine de trei ani, aceasta marturie fara precedent a unui mare artist la lucru surprinde intoarcerea lui David Hockney din California ca sa picteze peisajul Yorkshire-ului de est al copilariei sale. Urmareste eforturile lui Hockney de a se indeparta de fotografie si de a gasi innoirea, lucrand pentru prima data in aer liber, in toate anotimpurile si in toate conditiile de vreme. Este atat o poveste plina de inspiratie, o examinare a procesului creativ, cat si un portret revelator a ceea ce motiveaza un artist faimos in intreaga lume, pe masura ce timpul sau se scurge.

Wonders of the Solar System: Empire of the sun (Regia: Gideon Bradshaw, 59 min)
In acest episod fermecator, profesorul Brian Cox viziteaza unele dintre cele mai uimitoare locuri de pe Pamant, pentru a descrie conexiunile noastre stranse cu cea mai mare sursa de putere, Soarele. In India el este martor al unei eclipse totale de Soare, in Norvegia priveste Luminile Nordice iar cerul noptii straluceste cu energia Soarelui. Dincolo de Pamant, Brian ia contact cu naveta Voyager a NASA, si
intrezareste soarta indepartata a Soarelui ca gigantica stea rosie.

The Trials of J. Robert Oppenheimer (Regia: david Grubin, 89 min)
Filmul spune povestea extraordinara a cresterii si decaderii lui Robert Oppenheimer. Povestit de Zoe Wanamaker, al carei propriu tata a experimentat anti-comunismul virulent al McCarthyism-ului la prima mana, filmul tese expertiza biografia lui Oppenheimer cu evenimentele dramatice ale procesului, sau si ale tragicelor sale urmari. Emotional si constrangator, este un film care, intr-o epoca in care non-proliferarea este cu fermitate din nou pe agenda, ne spune multe despre pericolele de a amesteca stiinta si guvernarea.

Only when I dance (Regia: Mat Whitecross, 83 min)
Acest film urmareste un an din viata Isabelei si a lui Irlan, doi tineri brazilieni, dansatori de balet clasic, care sunt prinsi in fiecare zi intr-o ciocnire dintre doua lumi: bogata si saraca, neagra si alba.

Enemies of the People (Regia: Rob Lemkin, 94 min)
Khmerii Rosii sunt cei responsabili pentru uciderea a aproape doua milioane de oameni in a doua jumatate a anilor 1970, in Cambodgia. Cu toate acestea, „Campurile Masacrului” raman neexplicate. Pana acum. Enter Thet Sambath, un discret dar abil jurnalist de investigatie, petrece un deceniu castigand increderea unora dintre cei care au comis masacrele. Sambath obtine marturii socante si fara precedent, inclusiv de la
„Numarul 2” al fostului regim, marturii ce ne aduc mai aproape de intelegerea tragediei recente a acestei tari.

Moving to Mars (Regia: Mat Whitecross, 83 min)
„Moving to Mars” descrie calatoria epica a doua familii din Burma, dintr-o imensa tabara de refugiati de la granita dintre Burma si Thailanda spre noile lor camine din Regatul Unit al Marii Britanii.

Soundtrack for a Revolution (Regia: Bill Guttentag, Dan Sturman; 82 min)
O poveste emotionanta despre puterea muzicii de a schimba mentalitati bine inradacinate si de a redefini lumea. O istorie a recentei luptei pentru drepturile civile ale populatiei de culoare din Statele Unite ale Americii, dintr-o perspectiva diferita.

Uneori amuzanta, alteori emotionanta, calatoria lor este o privire patrunzatoare,
fascinanta si unica, asupra efectelor migratiei, dar si asupra uneia dintre cele mai importante crize politice curente – Burma.