Ion Grigorescu | Marica @ Camera K’ARTE

Ion Grigorescu – MARICA
Opening: 20 septembrie 2019, ora 20.00, în prezența artistului.
Cuvânt de deschidere: Catherina Kiss
Camera K’ARTE / Târgu Mureș, str George Enescu nr 2.

“Expozitia provine dintr-o documentație asupra anilor 1970-1978 o adevărată ploaie de imagini fotografice, un desen aproape neîntrerupt, un portret din neîncetată cercetare.
Expozitia nu e documentația, nu e pentru a vedea pe autorul deschiderilor camerei obscure, ci pe cea care a știut de cameră, a încurajat relația de fotografiere, arătând omul in sine, cu demnitate și frumusețe, într-o epocă în care, în expozițiile noastre nu se știa nici de body art, nici de happening. Privind retrospectiv, sesiunile acestea de fotografie în familie devin pregătire pentru Performance de mai târziu, pentru caracterul său spontan, ca improvizație și nu reprezentație de teatru. Marica are acum imagini la Museum of Modern Art din New York și în Muzeul Artei Contemporane (Sztuki Nowoczesnej) din Varșovia, de asemenea în colecții particulare. Să vedem prin ce exercită ea atâta atracție! Nu am lăsat timp pentru admirație preocupându-mă de aspectele tehnice, eram interesat de banda desenată și de foto roman, de trecerea între două imagini și de crearea impresiei de mișcare sau film”, – Ion Grigorescu.

Ion Grigorescu (n. 1945, trăiește și lucrează la București) este o figură centrală a artei contemporane românești, cunoscut în special pentru acțiunile sale din anii ’70-’80, documentate foto și pe film. Pictor de formație, Ion Grigorescu ajunge să exploreze teme politice vernaculare și identitare prin intermediul unor practici artistice pe care le împrumută cu multă familiaritate: body-art, performance, post-happening, pop-art, film, (serialitate) foto – exersate pe un ton critic și încordat la adresa contextului social și politic tot mai sufocant după 1971. Drept consecință, Ion Grigorescu își limitează adeseori experiențele și experimentele artistice la micro-universul casnic, al studioului personal sau al spațiilor periferice, unde lucrează mai mereu singur sau însoțit de un cerc foarte restrâns de apropiați. Marica, născută la Tîrgu-Mureș (tatăl ei, Kiss Laszlo, actor cunoscut la naționalul tîrgumureșean) este unul dintre acești apropiați care îl însoțesc pe artist în anii la care face referire expoziția (1970-1978).

Expoziția face parte din proiectul “Artă contemporană în Camera K’ARTE”, proiect co-finanțat de Consiliul Județean Mureș și Primăria Municipiului Tîrgu Mureș.
Parteneri: Liliac – The Wine of Transylvania, Mnemosyne – Asociatie culturala Franco Romina AEFR.