Festivalul Filmului European la Tirgu Mures, 22 – 24 mai 2015

 

afis tg mures

Festivalul Filmului European se desfășoară la Tîrgu Mureș în perioada 22 – 24 mai.  Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Tîrgu Mureș și Asociația K’ARTE, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene, sub egida EUNIC.

La Tîrgu Mureș, proiecţiile se vor desfășura pe parcursul a trei zile și vor avea loc la Cinematograful Arta, iar accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.

 

La Seara de gală a Festivalului, care va avea loc vineri, 22 mai, ora 19:00, va fi proiectat filmul finalist la Premiul Lux al Parlamentului European, ediția 2014Dușmanul clasei(Slovenia, 2014), debutul convingător al lui Rok Biček, premiat în numeroase festivaluri, în care acesta explorează tensiunile dintre un grup de adolescenți și un profesor sever.

 

Selecţia festivalului propune, la Tîrgu Mureș, o perspectivă asupra diversităţii producţiei cinematografice europene, prezentând filme din 9 ţări, precum comedia spumoasă E ușor să trăiești cu ochii închiși (Spania, 2013), documentarele Acasă la bergman (Suedia, 2013) și Nunți, muzici și casete video în regia lui Tudor Giurgiu, și dramele Umbră albă (Germania, 2013), Între lumi (Germania, 2014), Locke (Marea Britanie, 2013), Dumnezeii (Polonia, 2014) etc.

 

Ne face o deosebită plăcere să putem oferi și în acest an o adevărată sărbătoare a cinematografiei europene. Sperăm că cinefilii mureșeni se vor bucura de selecţia de filme a acestei ediţii, definită de câteva particularități: identitatea europeană, diversitatea genurilor, viziunile personale ale realizatorilor de film european, capacitatea de naște întrebări și de a îndemna la visare etc. Timp de trei zile, vă invit să luați o pauză de la efecte speciale și să vă lăsați în voia neprevăzutului din cinematografia europeană. a declarat Liviu Jicman, vicepreședintele ICR.

 

Este deja o tradiţie ca Festivalul Filmului European să aibă în fiecare an un ambasador onorific, invitat să regizezeclipul de promovare al festivalului, oferind astfel o viziune personală asupra caracteristicilor filmului europeanşi asupra rolului pe care acesta îl are în cinematografia mondială. Ambasadorul ediţiei de anul acesta este regizorul Tudor Giurgiu, autor a numeroaseproducţii cinematografice care s-au bucurat de mare succes, printre care lungmetrajele Legături bolnăvicioase și Despre oameni și melci.

 

Spotul de prezentare poate fi vizionat aici.

 


 

PROGRAM

22 – 24 mai: Festivalul Filmului European la Tîrgu Mureș – Cinema Arta

 

Vineri 22 mai
19:00 Gala de deschidere a Festivalului Filmului European – Dușmanul clasei / Class Enemy – Rok Biček / Slovenia / 2013 / 112’

Sâmbătă 23 mai
12:30 Films by Tudor Giurgiu – Nunți, muzici și casete video – 2008 / 57’ / Superman, Spiderman sau Batman – 2011 / 11’
14:00 Gașca de fete / Girlhood – Céline Sciamma / Franța / 2014 / 113’
16:00 Umbră albă / White Shadow – Noaz Deshe / Germania / 2013 / 117’
18:00 E ușor să trăiești cu ochii închiși / Living Is Easy with Eyes Closed – David Trueba / Spania / 2013 / 105’
20:00 Acasă la Bergman / Tresspassing Bergman – Jane Magnusson, Hynek Pallas / Suedia / 2013 / 107’

Duminică 24 mai
14:00 Între lumi / In between Worlds – Feo Aladag / Germania / 2014 / 103’
16:00 Locke – Steven Knight / Marea Britanie / 2013 / 85’
18:00 Fisuri în beton / Cracks in Concrete – Umut Dağ / Austria / 2014 / 106’
20:00 Dumnezeii / Gods – Łukasz Palkowski / Polonia / 2014 / 112’

 


 

 

Despre filme

 

  • Dușmanul clasei / Razredni sovraznik / Class Enemy

Slovenia, 2013, 112’, dramă; Regia: Rok Biček; Scenariul: Nejc Gazvoda, Rok Biček, Janez Lapajne

 

Diferențele uriașe de principii de viață afectează relația dintre elevi și noul lor profesor de limba germană, situația devenind foarte tensionată. Când unul dintre elevi se sinucide, colegii îl acuză pe profesor. Abia mai târziu se dovedește că lucrurile nu sunt numai în alb și negru.

 

  • Nunți, muzici și casete video

România, 2008, 57’, documentar, Regia: Tudor Giurgiu

Pasionați de distracții, românii au fost întotdeauna mari amatori de nunți, cu accent, mai degrabă, pe partea cu masa și dansul decât pe partea cu sfatul și cu biserica. Prin urmare, unul dintre cele mai interesante aspecte (și cele mai puțin remarcate, de altfel) din tot ceea ce înseamnă industria de nunți îl reprezintă artiștii, cei ce-și unesc forțele creative pentru ca proaspăt-căsătoriții să aibă parte de o benchetuială de neuitat…

 

  • Superman, Spiderman or Batman / Superman, Spiderman sau Batman

România, 2011, 11’, scurtmetraj, Regia: Tudor Giurgiu, Scenariul: Doru Lupeanu
Aron, un băieţel de 5 ani, împreună cu tatăl său acoperit de griji, porneşte într-o dimineaţă pe un drum la capătul căruia doreşte, asemenea eroilor din benzile desenate, să-şi salveze mama bolnavă de inimă.

 

  • Gașca de fete / Bande de filles / Girlhood

Franța, 2014, 113’, dramă, Regia și scenariul: Céline Sciamma

Persecutată de familie, fără vreo perspectivă de viitor la școală și supusă legii băieților din cartier, Marieme începe o viață nouă când întâlnește o gașcă de trei fete mai deschise la minte. Își schimbă numele și felul de a se îmbrăca, abandonează chiar școala ca să fie acceptată în gașcă, sperând că aceasta este calea spre libertate.

 

  • Umbră albă / White Shadow

Germania / Italia / Tanzania, 2013, 117’, dramă, Regia: Noaz Deshe, Scenariul: Noaz Deshe, James Masson

Din 2008, albinoşii din Tanzania au devenit ţinte umane. Vracii oferă sume colosale de bani pentru părţi din corpul lor pe care le folosesc la prepararea poţiunilor magice. În câţiva ani, au avut loc mai mult de 200 de crime din acest motiv. Există şi o vorbă: Albinoşii nu mor, ci doar dispar. Aceasta este povestea lui Alias, un băiat albinos mereu pe fugă. După uciderea tatălui său, mama îl trimite la oraş. Unchiul său Kosmos, şofer de camion, are grijă de el. Alias se adaptează repede noului mediu, vânzând ochelari de soare, DVD-uri şi telefoane mobile, dar nu va trece mult până când puştiul va vedea pe pielea lui cât de greu este să fii diferit.

 

  • E ușor să trăiești cu ochii închiși / Vivir es fácil con los ojos cerrados / Living Is Easy with Eyes Closed

Spania, 2013, 105′, comedie, Regia și scenariul: David Trueba

În 1966, John Lennon trecea printr-o criză existențială. Decis să părăsească Beatles și să-și încerce potențialul ca actor, el ajunge în Almería pentru a juca într-un film. Antonio, profesor de engleză și fan Beatles, pornește într-o călătorie pentru a-l întâlni pe Lennon și pentru a-i propune ceva neobișnuit.

Pe drum îi întâlnește pe Juanjo, un puști de 16 ani care a fugit de acasă într-un act de rebeliune față de tatăl său, și pe Belen, o tânără de douăzeci de ani care fuge de condiția ei.

Cei trei trăiesc împreună o aventură sub semnul libertății și o prietenie de neuitat.

 

  • Acasă la Bergman / Trespassing Bergman

Suedia, 2013, 107’, documentar, Regia și scenariul: Jane Magnusson, Hynek Pallas

După moartea lui Bergman în 2007, casa din Faro a fost transformată în muzeu. Bergman, care viziona câte trei filme pe zi, deținea o colecție de 1711 casete video. Câțiva dintre regizorii (Ang Lee, Isabella Rossellini, Harriet Andersson, Zhang Yimou, Francis Ford Coppola, Takeshi Kitano, Wes Anderson, Robert de Niro, Martin Scorsese, Ridley Scott etc) acestor filme au fost invitați să vorbească despre impactul pe care Bergman l-a avut asupra lor ca cineaști și asupra istoriei cinematografiei.

 

  • Între lumi / Zwischen Welten / Inbetween Worlds

Germania, 2014, 103’, dramă, Regia: Feo Aladag, Scenariul: Feo Aladag, Matthias Kock, Judith Kaufmann

Jesper este soldat și revine în serviciu în Afganistanul zguduit de crize. Trupa sa primeşte ordinul să protejeze un avanpost dintr-un sat mic, de influența crescândă a talibanilor. Cu ajutorul tânărului interpret afgan Tarik, câștigă încrederea fermierilor și a milițiilor aliate. Conflictele morale declanșate de ordinele primite de la superiorii săi apar tot mai des. Când Tarik și sora acestuia sunt amenințați cu moartea din cauza apropierii sale de soldații germani, Jesper trebuie să ia o decizie.

 

  • Locke

Marea Britanie, 2013, 85’, dramă, Regia și scenariul: Steven Knight

Ivan Locke a lucrat din greu pentru a-și construi o viață bună, dedicându-se total meseriei pe care o iubește și familiei pe care o adoră. În ajunul celei mai mari provocări din carieră, Ivan primește un telefon care declanșează o serie de întâmplări ce îi vor răvăși familia, cariera și sufletul.

 

  • Fisuri în beton / Risse im Beton / Cracks in Concrete

Germania, 2014, 106’, dramă, Regia: Umut Dağ, Scenariul: Petra Ladinigg
Ertan (35) este eliberat din închisoare după o condamnare de 10 ani pentru crimă de gradul doi. În timp ce încearcă să se reintegreze în societate, fiul Mikail (15) își petrece timpul cu petreceri, trafic de droguri și visând la o viață de gangster. Ertan încearcă să-i poarte de grijă lui Mikail și să-l aducă pe calea cea bună. Ambii vor da piept cu realitatea dură și vor trebui să se accepte reciproc.

 

  • Dumnezeii / Bogowie / Gods

Polonia, 2014, 112’, biografie, dramă, Regia: Łukasz Palkowski, Scenariul: Krzysztof Rak

Un film despre viața profesorului Zbigniew Religa, care a realizat, cu success, primul transplant de inimă în Polonia anilor `80. Este un omagiu adus acestui om remarcabil care a îndrăznit să lupte cu un tabu moral, cultural și religios, transplantul de inimă fiind perceput ca un act împotriva naturii.

Filmul prezintă discuțiile dintre profesorul Religa și echipa sa de chirurgi, despre moartea biologică și limitele competențelor medicale. Lupta pe care o duce profesorul nu este numai o luptă pentru echipamente si finanțare, ci în primul rând o luptă cu mentalități învechite.

 

Mai multe detalii despre filmele proiectate în cadrul Festivalului Filmului European, calendarul proiecțiilor, evenimente speciale, ştiri la zi, concursuri, şi alte informaţii, găsiți pe site-ul festivalului www.ffe.ro și pe pagina de Facebook www.facebook.com/ffeRomania.

 

 

www.ffe.ro

www.facebook.com/ffeRomania

https://www.facebook.com/events/1593262350928196

 

ACCESUL LA FILME ESTE LIBER, în limita locurilor dispoibile!