Zilele Filmului Polonez, ediția a V-a la Târgu Mureș

Filme despre libertate

2-5 aprilie, Cinema ARTA

 

afis

Cea de-a V-a ediție locală a Zilelor Filmului Polonez care, începând din acest an, se va numi CINEPOLSKA, se va desfășura în zilele de 2-5 aprilie. Prezentăm la Cinematograful ARTA pelicule realizate în ultimii doi ani, premiate la festivaluri importante şi apreciate de public.

Prilejuit de aniversarea a 25 de ani de la căderea comunismului în Europa Centrală, evenimentul se va desfăşura sub genericul „Filme despre libertate”. Vorbim aici nu doar despre libertatea politică pe care polonezii au câştigat-o acum un sfert de veac, ci şi despre dimensiunile spirituale, ontologice, elective ale libertăţii.

Toate filmele au subtitrare în limba română.

Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a cinematografului Arta. (Preț unic – 5 lei/proiecție)

“CinePolska – Zilele Filmului Polonez” este un eveniment organizat de Institutul Polonez din Bucureşti şi Asociaţia Cineaştilor Polonezi, cu sprijinul Institutului Polonez de Artă Cinematografică. Evenimentul este facilitat, la Târgu Mureș, de Asociatia K’ARTE.

 

= = = = = = = =

 

PROGRAM:

Joi, 2.04.2015
Ora 18.30: Păpușa, 2013, 126 min.
Regia: Joanna Kos-Krauze, Krzysztof Krauze 

Vineri, 3.04.2015
Ora 18.30: Un bilet spre lună, 2013, 118 min.
Regia: Jacek Bromski 

Sâmbătă, 4.04.2015
 Ora 18.30: Să vrei să trăiești, 2013, 107 min.
Regia: Maciej Pieprzyca

Duminică, 5.04.2015
Ora 18.30: Baby blues, 2012, 101 min.
Regia: Katarzyna Rosłaniec

 

Descrierea filmelor:

PĂPUȘA / Papusza

Polonia, 2013, 126 min.

Regia şi scenariul: Krzysztof Krauze, Joanna Kos-Krauze
Distribuția: Antoni Pawlicki, Jowita Miondlikowska, Andrzej Walden, Zbigniew Walerys ș.a.

subtitrare în limba română

Filmul urmărește viața Păpușei – prima poetă de etnie rromă – de la naștere până la bătrânețe: căsătoria aranjată când era încă minoră, viața ei într-o tabără de rromi înaintea, în timpul și după cel de-al Doilea Război Mondial, apoi domiciliul forțat în Polonia comunistă și viața în sărăcie. Întâlnirea cu poetul Jerzy Ficowski, care i-a descoperit marele talent pentru poezie și i-a publicat operele, a dus la un paradox tragic: Păpușa ajunge o poetă celebră, respinsă de comunitatea de rromi pentru că le-a trădat secretele.

Filmul, asemenea versurilor Păpușei, povestește despre libertatea vieții în apropierea naturii, libertate nedelimitată nici de materialism, nici de politică. Aceste lucruri au fost absorbite de realitatea schimbătoare în care rromilor le era dat să trăiască. – Ewelina Świeca

 

UN BILET SPRE LUNĂ / Bilet na księżyc

Polonia, 2013, 118 min.

Regia și scenariul: Jacek Bromski

Distribuția: Filip Pławiak, Mateusz Kościukiewicz, Bożena Adamek, Krzysztof Stroiński ș.a.

subtitrare în limba română

Iulie 1969. Adam este chemat în armată, fiind repartizat la Marină. Împreună cu fratele lui mai mare, Antoni, pleacă înspre Świnoujście. Planul lui Antoni, în zilele rămase până la înrolare, este acela de a-l pregăti pe Adam pentru viața de militar și, implicit, de a-l introduce în „tainele” vieții.

Filmul uimește de la bun început prin personajele sale, dar devine cu adevărat interesant atunci când pe ecran apare Mateusz Kościukiewicz. Personajul lui spune cele mai multe replici amuzante și propulsează acțiunea, fiind persoana care, spre deosebire de fratele lui mai mic și neexperimentat, știe să se descurce în orice situație. – Dorota Kostrzewa

 

SĂ VREI SĂ TRĂIEȘTI / Chce się żyć

Polonia, 2013, 107 min.

Regia și scenariul: Maciej Pieprzyca

Distribuția: Dawid Ogrodnik, Kamil Tkacz, Dorota Kolak, Arkadiusz Jakubik ș.a.

subtitrare în limba română

Istoria lui Mateusz, un tânăr cu paralizie cerebrală, considerat de medici și societate ca fiind o „legumă”.După mulți ani, se dovedește că el este un om complet normal și inteligent. Pofta sa de viață și împăcarea cu sine l-au ajutat să-și învingă limitele.

Filmul este inspirat din fapte reale.

Maciej Pieprzyca a reușit un lucru extraordinar. A făcut un film de ficțiune ca un basm, cu o poveste miraculos de optimistă. „Să vrei să trăiești” este povestea unei lupte pentru demnitate și înțelegere – a unei lupte grele, de lungă durată și marcată de căderi, dar în același timp plină de umor și optimism. – Grzegorz Fortuna

 

BABY BLUES / Bejbi blues

Polonia, 2012, 101 min.

Regia și scenariul: Katarzyna Rosłaniec

Distribuția: Magdalena Berus, Nikodem Rozbicki, Klaudia Bułka, Michał Trzeciakowski ș.a.

subtitrare în limba română

Natalia este o mamă de doar 17 ani. A născut un copil pentru că asta și-a dorit, nu a fost o întâmplare. Să ai un copil este cool, poți să-l îmbraci în haine de designer. Dar cel mai important este că ai pe cineva care-ți aparține doar ție și care te va iubi toată viața.

„Baby Blues” de Kasia Rosłaniec nu este un film despre adolescenți polonezi tipici. Inspirat de blogul americancei Tavi Gevinson, cu rădăcini în cultura hipsterilor din cluburile berlineze și marcat profund de stilistica pop, aflată sub semnul Lady Gaga și Alison Goldfrapp, este un film despre pierderea controlului asupra propriei vieți într-un stil rock’n’roll. – Anna Bielak