Songs for a Museum / Cântece pentru un muzeu

Proiecție de film documentar în cadrul evenimentului “Noaptea Muzeelor”, Tîrgu Mureș 2014
1386012_538300116238523_1630585615_n

 

Regia: Eliza Zdru
Imaginea: Marius Beșu, Eliza Zdru
Montajul: Alexandru Radu, Eliza Zdru, Mihai Dragolea
Cu: Mihai Gherase, Vasile Giogi, Dumitru Zogu, Nicolae Zogu și Grigore Leșe
Distribuit de: Mandragora

O călătorie delicioasă în compania a patru bunici pitorești care transmit cântecele unei culturi pe cale de dispariție. Un film debut cât se poate de promițător. Thierry Garrel, producator si consultant, fost Director al Departamentului de filme documentare al canalului Arte France.

Papu Gherase, papu Giogi, papu Coli și papu Miciu, patru bătrâni cântăreți de muzică polifonică în tradiția de secole a comunității aromânilor fârșeroți, călătoresc pentru a susține concerte și a-și promova primul și singurul lor album, înregistrat împreună cu Grigore Leșe. Pe drum, meditează cu umor la zilele bune de altădată, la prezentul îndoielnic și la moartea din ce în ce mai apropiată. Un road-movie în spațiu și timp, care ne poartă înainte, de la un concert la altul, și înapoi la poveștile trecutului, pe care bătrânii cântăreți îl compară cu un prezent total diferit, un prezent care anunță dispariția tradiției muzicii polifonice odată cu amintirile lor tot mai șterse.

Eliza Zdru este absolventă a Facultății de Cinematografie și TV a Universității Media și a Facultății de Comunicare și Relații Publice, din cadrul SNSPA. A participat la mai multe workshop-uri de film documentar, printre care Aristoteles Workshop (România), StoryDoc (Grecia, Germania), BDC Discoveries (Bulgaria, Kosovo) și Archidoc (Franța, Portugalia). Documentarul Cântece pentru un muzeu este lungmetrajul de debut al Elizei. În prezent, ea lucrează la cel de-al doilea documentar, aflat în stadiul de producție – un film despre frații Manakia, primii cineaști din Balcani. Proiectul a câștigat premiul pentru Best Pitch în cadrul celei de-a doua sesiuni a workshopului BDC Discoveries, în Prizren, Kosovo (august, 2013).

Festivaluri: Astra Film Festival 2013 – Sibiu, ETNOFILm Festival 2014 – Croația, Visions du Réel DOCM – Nyon, Krakow Film Festival Market, Hot Docs Doc Shop.

Websitehttp://songsforamuseum.film-documentar.ro
Facebookwww.facebook.com/SongsForAMuseum
Trailerhttp://youtu.be/rZHtnE1DvD8

Filmul, proiectat în 17 mai 2014, ora 22,30, în cadrul evenimentului NOAPTEA MUZEELOR 2014, la Muzeul de Etnografie și Artă Populară, în sala mare a Palatului Toldalagi.

Parteneri: Muzeul Judetean Mures (Muzeul de Etnografie și Artă Populară), MANDRAGORA , K’ARTE