Festivalul Filmului European la Tîrgu Mureș

tg-mures

 

Tîrgu Mureș // 19-21 mai  // Cinematograful ARTA

Vineri 19 mai
19:00 Gala Cealaltă parte a speranței – Aki Kaurismäki / Finlanda, Germania / 2017 / 98′

Sâmbătă 20 mai

15:00 Străin în paradis – Guido Hendrikx / Olanda / 2016 / 77′
17:00 Împreună pentru totdeauna – Lina Lužytė / Lituania, România / 2015 / 88′
18:45 Imaginea de apoi – Andrzej Wajda / Polonia / 2016 / 98′
20:30 Ultima zi * – Gabriel Achim / România / 2016 / 108’

Duminică 21 mai

15:00 Marija – Michael Koch / Germania, Elveția / 2016 / 100′
17:00 Toate aceste nopți nedormite – Michal Marczak / Polonia / 2016 / 100′
18:45 Înfurigranții – Arman T. Riahi / Austria / 2017 / 98′
20:30 Cea mai fericită zi din viața lui Ollie Maki – Juho Kuosmanen / Finlanda / 2016 / 92′

(Click pe numele filmului pentru detalii)

INTRAREA GRATUITĂ, în limita locurilor disponibile.

Filmele sunt subtitrate în limba română.

::::::

 Pentru prima dată în istoria sa, filmul de gală, Cealaltă parte a speranței (Finlanda, 2017), în regia lui Aki Kaurismäki, în premieră în România, va deschide toate cele 5 ediții ale Festivalului. Filmul lui Gabriel Achim, Ultima zi (România, 2016), va putea fi, de asemenea, vizionat în toate cele 5 orașe, în prezența membrilor echipei.

 Cealaltă parte a speranței va fi proiectat în București în data de 4 mai, la Iași pe 12 mai, la Gura Humorului și Tîrgu Mureș pe 19 mai, și la Timișoara în data de 26 mai.

Ne-am străduit să obținem, pentru prima dată în istoria Festivalului, ca filmul din deschidere să poată fi văzut  în București, dar și în orașele care găzduiesc edițiile locale. Sunt încântat că putem oferi un film foarte nou, titrat și controversat, dar mai ales extrem de ancorat în temele de actualitate de pe agenda publică europeană. De altfel, ne-am propus ca actuala ediție a FFE să ofere publicului un prilej de a-și pune întrebări și de a examina societatea complicată în care trăiește, iar în aceste vremuri ale transformărilor politice și sociale, filmul, care este mai mult decât o simplă plăcere intelectuală, poate deveni o unealtă utilă în acest demers. Identitatea vizuală a ediției 2017 vine să completeze această nouă direcție.” a spus Alex Trăilă, director artistic al FFE.

Cealaltă parte a speranței a câștigat Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor, la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde de altfel Kaurismäki a anunțat că acesta ar putea fi ultimul său proiect în calitate de regizor. Străbătut de răbufniri de umor excentric, care culminează cu hohote de râs, filmul îi va lăsa spectatorului o reconfortantă stare de bine, alimentată de momentele de umanitate tandră presărate peste un fundal de cruzime și nepăsare printr-o abordare extrem de personală a situației refugiaților din Europa.

Mai multe informații despre programul FFE la Tîrgu Mureș puteți citi pe siteul festivalului: http://ffe.ro/2017/programfilme/?oras=TG

Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene, sub egida EUNIC București. Asociația K’ARTE este partener local.