British Documentary, ed. a VI-a, în luna iunie la Cinema ARTA

„BRITISH DOCUMENTARY”

ediția a VI-a la Tg Mureș

2 – 17 iunie, Cinema Arta

 

 _British Documentary flyer_Tg_Mures_A

 

În data de 2 iunie 2017, ora 20.00, se dă startul celei de-a șasea ediții a “Documentarelor Britanice”. Proiectul, organizat de British Council, include 6 proiecții care vor avea loc în perioada 2 – 17 iunie, în zilele de vineri și sâmbătă, începând cu ora 20.00, la Cinema Arta, în Sala “Flora”.

Păstrând tradiția edițiilor anterioare, filmele ce vor fi prezentate în cadrul British Documentary mizează pe diversitatea temelor abordate – istorie, artă, muzică, ajungând la probleme de factură etică și socială – acestea fiind nominalizate sau câştigătoare ale unor premii acordate la festivaluri importante de film, precum Grierson, World Cinema Documentary, Sundance sau Bafta.

Noua ediție a documentarelor britanice aduce și de această dată în prim-plan o selecție ce cuprinde portrete ale unor personalități artistice (“20.000 zile pe Pământ” – Nick Cave), sau ale spionajului internațional (“George Blake”), subiecte sociale, cu un focus pe condiția femeilor în diferite părți ale lumii („Dreamcatcher”, “Preţul suprem”), sau de istorie culturală (” Războiul cuvintelor: Soldaţii-poeţi de la Somme”) și nu în ultimul rând, producții emoționante și provocatoare precum “Străinul de pe pod”.

:::

PROGRAMUL PROIECȚIILOR:

2 IUNIE, ora 20:00 – Dreamcatcher (R. Kim Longinotto, 104 min.)

3 IUNIE, ora 20:00 – War of Words: Soldier-Poets of the Somme / Războiul cuvintelor: Soldaţii-poeţi de la Somme (R. Sebastian Barfield, 89 min.)

9 IUNIE, ora 20:00 – 20,000 Days on Earth / 20.000 zile pe Pământ (R. Iain Forsyth, Jane Pollard, 97 min.)

10 IUNIE, ora 20.00 – The Supreme Price / Preţul suprem (R. Joanna Lipper, 75 min.)

16 IUNIE, ora 20.00 – George Blake Masterspy of Moscow / George Blake – Spionul de top al Moscovei (R. George Carey, 88 min.)

17 IUNIE, ora 20.00 – The Stranger on the Bridge / Străinul de pe pod (R. Sam Forsdike, 46 min.)

>> Documentarele sunt subtitrate în limba română.

>> Intrarea este GRATUITĂ, iar accesul se face în limita locurilor disponibile (proiecțiile au loc în sala Flora a cinematografului Arta).

Pentru cei care doresc, recomandăm o donație de 5-10 lei, ca o mică contribuție la acoperirea costurilor tratamentului medical al actriței Mihaela Oltean https://goo.gl/j2g2HV –  o prezență obișnuită la evenimentele de film ale Asociației K’ARTE.

Partener local: Asociatia K’ARTE.

Cu sprijinul: Primăria Tîrgu Mureș / Cinema Arta.

Parteneri media: Zi de zi, OutInMures, Zile si Nopti Tg. Mureș, Cuvântul Liber,  Radio România Tg. Mureș, Népújság,  Punctul, CineFAN.ro,  Ziarul de Mures, Filmtett.ro

 

Programul proiecțiilor este disponibil si pe website-ul British Council (www.britishcouncil.ro)

 

:::::

 

DESCRIEREA FILMELOR

 

Dreamcatcher
2015, R. Kim Longinotto, 104 min.

„Dreamcatcher” ne introduce într-o lume ascunsă, prin ochii unuia dintre supraviețuitorii săi, Brenda Myers-Powell. După ce, în perioada adolescenţei, a fost prostituată pe străzile din Chicago, Brenda a sfidat șansele şi a devenit un puternic militant al schimbării în comunitatea sa. Cu umor și căldură, Brenda le dă speranță celor care și-au pierdut încrederea și îi inspiră prin povestea ei.

Documentarul a câștigat premiul de regie „World Cinema Documentary” la Festivalul de Film Sundance 2015.

Trailer: http://www.dreamcatcherfilm.com/trailer/

 

War of Words: Soldier-Poets of the Somme / Războiul cuvintelor: Soldaţii-poeţi de la Somme
2014, R. Sebastian Barfield, 89 min.

Bătălia de la Somme din 1916 rămâne cea mai faimoasă secvență a Primului Război Mondial, despre care cei mai mulți își amintesc pentru faptul că a fost unul dintre cele mai sângeroase momente ale războiului respectiv. Importanţa literară a luptei este însă, cel mai adesea, trecută cu vederea: numărul scriitorilor și poeților care au luptat la Somme este mai mare decât în oricare altă bătălie din istorie.

Narat de actorul Michael Sheen, documentarul „Războiul cuvintelor: Soldaţii-poeţi de la Somme” detaliază modul în care scrierile lui Siegfried Sassoon, Robert Graves, David Jones, Isaac Rosenberg și J.R.R. Tolkien (care a plecat pe Frontul de Vest cu ambiția de a deveni poet) s-au transformat în urma experiențelor avute de aceștia în timpul războiului.

Trailer: https://vimeo.com/114663763

 

20,000 Days on Earth / 20.000 zile pe Pământ
2014, R. Iain Forsyth, Jane Pollard, 97 min.

Drama și realitatea se amestecă în povestea a 24 de ore fictive din viața muzicianului și starului internațional, Nick Cave. Cu o perspectivă uimitor de sinceră, făcând un portret intim al procesului artistic, filmul îşi propune să analizeze ce ne face să fim cine suntem și, în același timp, celebrează puterea transformatoare a spiritului creator. 20.000 zile pe Pământ este debutul regizoral în film artistic al artiștilor vizuali Iain Forsyth şi Jane Pollard și se bucură de o coloană sonoră originală semnată de Nick Cave şi Warren Ellis.

Documentarul a câștigat premiul pentru regie la World Cinema Documentary și premiul pentru montaj la Festivalul de Film Sundance 2014. A fost, de asemenea, nominalizat la un premiu BAFTA și a obținut multe alte premii şi nominalizări.

Trailer: http://www.20000daysonearth.com/film/

 

The Supreme Price / Preţul suprem
2014, R. Joanna Lipper, 75 min.

„Prețul suprem” este un film documentar de lung metraj care urmărește evoluția Mişcării Pro-Democrația din Nigeria și eforturile de creștere a numărului de femei în roluri de conducere. Ca urmare a anulării victoriei tatălui său în alegerile prezidențiale din Nigeria și a asasinării mamei sale de către agenți ai dictaturii militare, Hafsat Abiola se confruntă cu provocarea de a încerca să transforme o cultură de guvernare coruptă într-o democrație capabilă să servească şi cea mai marginalizată populație a Nigeriei: femeile.

Documentarul a obținut premiul Spotlighting Women Documentary acordat de Fondul Gucci Tribeca și Best Documentary la Africa International Film Festival (AFRIFF).

Trailer: http://www.joannalipper.com/filmmaker/supreme-price

 

George Blake Masterspy of Moscow / George Blake – Spionul de top al Moscovei
2015, R. George Carey, 88 min.

Spunea că face “munca lui Dumnezeu pe pământ”, dar cu toate acestea i-a trădat pe colegii săi în favoarea KGB-ului. Condamnat la 42 de ani de închisoare, George Blake a scăpat din Wormwood Scrubs cinci ani mai târziu și a fugit

în Uniunea Sovietică. Filmul lui George Carey călătorește prin viața neobișnuită a acestui trădător enigmatic, pornind de la oameni care l-au cunoscut și terminându-se cu o întâlnire neașteptată în pădurile din afara Moscovei.

 

The Stranger on the Bridge / Străinul de pe pod
2015, R. Sam Forsdike, 46 min.

„Străinul de pe pod” îl prezintă pe Jonny Benjamin în căutarea unui anonim care i-a salvat viața, oprindu-l să sară de pe podul Waterloo în urmă cu șapte ani. Filmul surprinde fiecare pas al călătoriei remarcabile întreprinsă de Jonny și include, printre altele, fenomenalul succes al campaniei sale, numeroasele piste generate de aceasta și, în cele din urmă, întâlnirea sa cu omul care i-a salvat viața.

Documentarul, tulburător de emoționant și provocator, pune în prim-plan interacțiunea umană și felul în care un gest de bunătate făcut de un om în urmă cu șase ani a avut un impact atât de puternic, dincolo de ce şi-ar fi putut imagina cineva vreodată …