A magyar film története Marosvásárhelyen / Istoria filmului maghiar la Tg Mures

 

13234728_10153809226701026_2020015694_o

 

A MAGYAR FILM TÖRTÉNETE MAROSVÁSÁRHELYEN
– filmtörténeti vetítéssorozat a Művészeti Egyetemen –

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet a marosvásárhelyi Művészeti Egyetemmel, a Maros megyei MADISZ-szal, a K’Arte Kulturális Egyesülettel és a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézettel közösen filmtörténeti vetítéssorozatot indít Marosvásárhelyen 120 éves a magyar film címmel. A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet a magyar filmtörténet kiemelkedő alkotásaira építő vetítéssorozatát eddig Bukarestben és Székelyudvarhelyen indította el. A 11 alkotásból álló sorozat a némafilmes korszakból indulva egy-egy rendező, filmtörténeti korszakot meghatározó alkotást vetít le Marosvásárhelyen is, mindenhónap utolsó vasárnapján.

A magyar film története ezelőtt 120 évvel kezdődött, amikor 1896-ban a Lumiére testvérek filmjeit a budapesti Royal Szálló kávéházában levetítették, majd ezt követően, két úttörő testvér, Sziklai Arnold és Zsigmond az Andrássy úton megnyitották az első magyar filmszínházat, az Ikonográfot, ahol francia gépeken Lumière filmeket vetítettek a közönségnek. Ennek jegyében magyar filmtörténeti sorozatunkban a Magyar Nemzeti Digitális Archívummal (MaNDA) együttműködve, minden hónapban bemutatunk egy jelentős filmes alkotást, mely a maga nemében és idejében mérföldkőnek számított a magyar film történetében.

Januárban Bukarestben, majd áprilisban Székelyudvarhelyen indítottuk útjára a sorozatot, most Marosvásárhelyen a Művészeti Egyetemen folytatjuk magyar filmtörténeti sorozatunkat. Május 29-én, vasárnap este 7 órától az 1916-ban készült Mire megvénülünk és az 1917-ben készült Az utolsó éjszaka című némafilmekkel indul a sorozat. Az alkotásokat az egykori korszakot megidézve Trózner Szabolcs zongora improvizációja fogja kísérni.

A Mire megvénülünk című film Jókai Mór nagysikerű azonos című regényének első filmes adaptációja: egy balsorstól üldözött úri család története a reformkor és a szabadságharc idején. A film az egyik első magyar filmműhelyben, az Uher filmgyárban készült, melyet az ismert budapesti fényképész, Uher Ödön alapított 1912-ben, miután dániai és németországi utazása során megismerkedett a filmkészítés fortélyaival. A családi fényképész műhely hagyományainak köszönhetően az Uher-filmek a kor legszebben fotografált magyar filmjei voltak. Fontos megemlíteni, hogy az egyik első magyar filmalkotás, melyben időnként már a kamera is megmozdul. A szereplők között pedig a korszak erdélyi magyar színészei is szerepet kaptak: Beregi Oszkár, aki 1895-ben Kolozsvárra szerződött, de játszott Temesváron és Aradon is; Fenyő Emil, aki 1909-1910 között majd 1911-1912 között Nagyváradon volt színész, de közben szerepet kapott Szabadkán és Pozsonyban is; Poór Lili, a kolozsvári színház örökös tagja, Janovics Jenő felesége, aki a második világháború után a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézet tanára is volt. Szintén Kolozsváron volt színész Szerémy Zoltán. Beness Ilona 1919-től a nagyváradi Szigligeti Színház, 1928-tól a kolozsvári Magyar Színház tagja volt, 1942-ben örökös tag címmel is kitüntették, 1945-től 1966-ban való nyugdíjazásáig a kolozsvári Állami Magyar Színház művésze volt. Étsy Emília 1910-től 1914-ig Nagyváradon, majd Temesváron játszott.

Az utolsó éjszaka című film a némafilm korszak kiemelkedő melodrámája, 1917-ben Kolozsváron, a Janovics Jenő által alapított Transylvania filmgyárban készült. A történetben egy sikeres kabaré-színésznő a háború kirobbanásakor visszatér hazájába, de családját nem találja, így a fővárosi színházhoz szerződik, ahol minden este lelkesen megtapsolja egy titkos imádója. Filmtörténeti vetítéssorozatunkban ezzel a filmmel az erdélyi filmgyártás megteremtői: az erdélyi filmgyártás megteremtői, a kolozsvári színészeket, s elsősorban Janovics Jenő előtt tisztelgünk.

A vetítések helyszíne a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem lesz (Köteles Sámuel u. 6.), az első alkalomra május 29-én, vasárnap este 19.00 órától kerül sor. A filmeket román felirattal vetítjük. A belépés díjtalan.

Kósa András László
igazgató
Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet

////////////////////////////

RO

ISTORIA FILMULUI MAGHIAR LA TÂRGU MUREȘ
– serie de proiecții de filme la Universitatea de Arte –

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București împreună cu Universitatea de Arte din Târgu Mureș, U.D.T.M. – MADISZ județul Mureș, Asociația Culturală K’Arte și Arhiva Naţională și Institutul de Filme din Ungaria (MaNDA) inițiază seria de proiecții cu titlul 120 de ani de Istoria Filmului Maghiar. Această serie care prezintă creațiile prestigioase ale istoriei filmului maghiar este prezentă deja în București și Odorheiu Secuiesc. Seria care demarează la Târgu Mureș cuprinde 11 filme și prezintă câte un regizor de renume sau câte o epocă cinematografică importantă din istoria filmului maghiar. Filmele vor fi proiectate în ultima duminică din fiecare lună, începând cu luna mai 2016.

Istoria filmului maghiar a început cu 120 de ani în urmă, în 1896, când s-au proiectat în cafeneaua Hotelului Royal de la Budapesta filmele fraţilor Lumiére, după care doi fraţi cu spirit pionieresc, Sziklai Arnold şi Zsigmond pe Calea Andrássy au deschis porţile primului cinematograf maghiar Ikonográf, unde cu aparate Lumiére se proiectau filme pentru public. Sub această premisă am iniţiat această serie de proiecţii în colaborare cu Arhiva Naţională și Institutul de Filme din Ungaria (MaNDA), în cadrul căreia în fiecare lună prezentăm câte o creație cinematografică reprezentativă care la vremea sa a revoluționat limbajul cinematografiei maghiare.

Seria de proiecții a fost lansată în luna ianuarie la București, apoi în aprilie la Odorheiu Secuiesc, iar acum, în luna mai încep proiecțiile la Târgu Mureș, la Universitatea de Arte. Evenimentul premieră va avea loc duminică, 29 mai, la ora 19.00 când vom proiecta două filme mute: Până ce îmbătrânim (Mire megvénülünk) din anul 1916 și Ultima noapte (Az utolsó éjszaka) din anul 1917. Evocând spiritul şi atmosfera începutului de secol XX, filmele vor fi acompaniate live la pian de pianistul Trózner Szabolcs.

Filmul Până ce îmbătrânim (Mire megvénülünk) este prima adaptare cinematografică a romanului cu același titlu al marelui romancier, Jókai Mór, fiind povestea unei familii aristocrate din perioada reformelor şi a revoluţiei din 1848. Filmul a fost turnat într-unul din primele case de producție de filme Uher, care a fost înființată de fotograful Uher Ödön în 1912, după ce a învățat meșteșugul în Danemarca și Germania. Datorită faptului că atelierul Uher avea o tradiţie în fotografiile de familie, filmele turnate la casa de producție Uher conţineau cele mai frumoase imagini din cinematografia maghiară de la începutul secolului XX. Este important să amintim că acest film este primul în care camera se mișcă uneori. Printre protagoniști au fost personalități importante ale scenei teatrale din Transilvania: Beregi Oszkár, care din 1895 a jucat la teatrul din Cluj, dar a avut roluri și la teatrele din Timișoara și Arad; Fenyő Emil între 1909-1910, iar apoi între 1911-1912 a fost actor la Oradea, dar între timp a activat și la Subotica și Bratislava; actrița Poór Lili, angajată permanentă a teatrului din Cluj, prima soție a lui Janovics Jenő și care după cel de-al Doilea Război Mondial a fost profesoară la Institutul de Artă Teatrală Szentgyörgyi István din Târgu Mureș. Tot la Cluj a fost actor Szerémy Zoltán. Beness Ilona din 1919 a fost actrița Teatrului Orășenesc din Oradea (mai apoi Teatrul Szigligeti), iar din 1928 a activat la Teatrul Maghiar din Cluj unde în 1942 a fost distinsă cu titlul de membru permanent al teatrului, iar din 1945 până în 1966, anul pensionării sale a fost artista Teatrului de Stat Maghiar din Cluj. Étsy Emília a activat la Oradea între 1910 și 1914, după care a jucat la teatrul din Timișoara.

Filmul Ultima noapte (Az utolsó éjszaka) este o melodramă remarcabilă a epocii filmului mut și a fost filmat în anul 1917 la Cluj, în studioul de film Transylvania, înfiinţat de Janovics Jenő, directorul teatrului din Cluj, promotorul artei cinematografice la începutul secolului XX. În film o artistă de cabaret de mare succes se întoarce în ţara sa natală după izbucnirea Primului Război Mondial, dar nu-şi mai găseşte familia și se angajează la teatrul din capitală, unde în fiecare seară este aplaudată frenetic de un admirator secret. În seria de proiecții Istoria Filmului Maghiar acest film aduce omagiu celor care au pus bazele cinematografiei transilvănene: creatorii primelor case de producție, actorii clujeni și în primul rând lui Janovics Jenő.

Filmele vor fi proiectate la Universitatea de Arte Târgu Mureș (str. Köteles Sámuel nr. 6), duminică, pe 29 mai, ora 19.00. Filmele sunt subtitrate în limba română. Intrarea este liberă.

Kósa András László
Director
Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti