IRINA SPÎNU –  În jurul unei realităţi 

AFIS IS Tg Mures_mic

IRINA SPÎNU –  În jurul unei realităţi
7-30 aprilie | Camera K’ARTE

Picturile Irinei Spînu funcționează în logica unei senzații vagi – declanșate de un stimul sau altul,  ele par să reflecte caracteristicile acelor stimuli (a unor realități) fărăa putea localiza exact “rana”.

Expoziţia În jurul unei realităţi  abordează ad litteram  o istorie personală care, ca orice istorie, se cere cercetată și chestionată. O istorie care pune accent nu pe momente decisive cât pe urmele sau senzațiile pe care acele evenimente și obiecte reper din trecutul artistei le-au lăsat în traiectoria personală.

Irina Spînu afirmă că ”obiectele dragi, obişnuite (ghemul de lână, cuburile de lemn, plantele preferate, etc.), au devenit prin asocierea lor cu oameni şi momente nişte personaje în sine. Aceste obiecte lasă asupra memoriei urme şi vorbesc despre cum purtăm secvenţe (imagini, peisaje, samd) ce devin relevante sau foarte importante în prezent.

Totul se petrece în linişte, într-un timp sideral, într-o tăcere înconjurată de un ritm vegetal. Plantele sunt elemente de legatură care amintesc de regenerare şi de schimbul continuu între prezent şi ceea ce devine amintire, căci scopul lucrărilor este de a extrage și reactiva acele imagini icoană ce împrospătează pasaje familiare dincolo de vreme”.

Compoziţia lucrărilor mizează pe simplitate și de cele mai multe ori sentimentul de centralitate este predominant. Perspectiva este diminuată, tocmai pentru a sublinia funcția selectivă şi arhivistică a timpului, a istoriei.

 

În jurul unei realităţi, expoziția Irinei Spînu, va fi deschisă până la sfârșitul lunii martie în Camera K’ARTE din Tg Mures (Str G Enescu nr 2).

 

/////

Irina Spînu (1985) trăieşte şi lucrează în Bucureşti. Originară din Ploieşti, a studiat pictură  cu Ştefan Câlţia la Universitatea Națională de Arte din Bucureşti, absolvind master 2010 şi licență în 2008.
http://irinaspinu.ro/

 

PARTENERI: modernism.ro, VITHEIA DEVELOPMENT, outinmures.ro, ZI DE ZI