“Gala filmului de autor”, prima ediție la Târgu Mureș

Print

GALA FILMULUI DE AUTOR ajunge, în acest an, pentru prima oară la Tîrgu Mureș.  Evenimentul ce se va desfășura între 13-14 decembrie la Cinema ARTA este organizat de Asociația Culturală CINEMASCOP cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, în parteneriat cu Asociația K’ARTE și Primăria municipiului Tîrgu Mureș.

Asociatia CINEMASCOP își propune să realizeze proiecții la nivel national cu filme importante, aduse in fata publicului la calitate de cinematograf, premiate în prestigioase festivaluri internationale.

“Leviathan” (2014), al cărui scenariu -premiat la Cannes- este semnat de regizorul Andrei Zviaghințev și de Oleg Neghin, este inspirat din întâmplări reale din Rusia. Despre (dez)iluzii vorbește “La Jaula de Oro”, un film mexican cu peste 60 de premii, o dramă hiperrealistă și plină de suspans despre patru adolescenți care decid să plece ilegal din Guatemala spre SUA.  O satiră acidă a Hollywood-ului, “Maps to the Stars”, al cincilea film cu care David Cronenberg a concurat pentru Palme d’Or, are o distribuție de invidiat și un premiu prestigios pentru interpretare feminină în palmares.  În fine, “Only Lovers Left Alive” – povestea în care „vampirii n-au fost niciodată mai cool, mai cultivați și, sincer vorbind, mai umani ca în comedia romantică a lui Jim Jarmusch”, și care încheie prima ediție a Galei filmului de autor la Tîrgu Mureș.

PROGRAM

Sâmbătă, 13 decembrie

18:00 – Leviathan ( Rusia, 2014 ) r. Andrei Zviaghințev, Premiul pentru scenariu, Cannes 2014
20:30 – La Jaula de Oro (The Golden Dream) – (Mexic, Spania – 2013) r. Diego Quemada-Díez, Premiul ‘Un Certain Talent’, Un Certain Regard, Cannes

Duminică, 14 decembrie

18:00 – Maps to the Stars (Canada, SUA – 2014 ) r. David Cronenberg, Premiul pentru interpretare feminină, Cannes 2014
20:30 – Only Lovers Left Alive  (Marea Britanie, Germania – 2013 ) r. Jim Jarmusch, Competiție, Cannes 2013

Intrarea: 4 lei / film.

“Gala filmului de autor” este al șaptelea proiect cinematografic important facilitat de Asociația K’ARTE la Tîrgu Mureș în anul 2014, după British Documentary, Zilele Filmului Maghiar, Zilele Filmului Polonez, Festivalul Filmului European, Cinema Edu și Festivalul Filmului Francez, evenimente ce însumează peste 40 de producții cinematografice și peste 4.000 de spectatori.

=====

 

Despre filme:

Leviathan ( 2014 ) – dramă, thriller

Premiul pentru scenariu, Cannes 2014

Leviathan, al cărui scenariu este semnat de regizor și de Oleg Neghin., este inspirat din întâmplări reale din Rusia.

Regia: Andrei Zviaghințev
Țara: Rusia
Durata: 141 minute

 

Leviathan_2014_poster

 

Un mecanic (Alexei Serebriakov) dintr-un orășel situat în Peninsula Kola, în nord-vestul Rusiei, îl înfruntă cu toate puterile sale pe primar (Roman Madianov), care a pus ochii pe terenul său. Lupta capătă proporții neașteptate, scene de umor negru și absurd intercalându-se cu unele dramatice, disperate. Titlul este inspirat de lucrarea filosofului Thomas Hobbes despre relația statului cu cetățenii, dar reflectă și o realitate cotidiană pe malul Mării Barents – adeseori, aici eșuează balene, iar carcasele lor uriașe zac printre stânci.

Distributie:

Alexei SEREBRIAKOV – Nikolai

Roman MADIANOV – Vadim, primarul

Vladimir VDOVICENKOV – Dmitri

Elena LIADOVA – Lilia

Serghei POHODAEV – Romka

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=2oo7H25kirk

 

 

La Jaula de Oro (The Golden Dream) – (2013) – dramă

Premiul ‘Un Certain Talent’, Un Certain Regard, Cannes 2014

Regia: Diego Quemada-Díez

Țara: Mexic, Spania

Durata: 110′

 

lajdo

 

Despre (dez)iluzii vorbește La Jaula de Oro, un film mexican cu peste 60 de premii, a cărui carieră a început la Cannes 2013, cu Premiul Un Certain Talent, acordat întregii distribuții. Regizorul spaniol Diego Quemada-Díez semnează unul dintre cele mai bune filme lansate în ultimul an, o dramă hiperrealistă și plină de suspans despre patru adolescenți – jucați de actori non-profesioniști – care decid să plece ilegal din Guatemala spre SUA. Titlul filmului e dat de un cântec mexican ce deplânge soarta emigranților care se trezesc prinși într-o „cușcă de aur”, după ce au trecut granița.

Distributie:

Brandon LOPEZ – Juan

Rodolfo DOMINGUEZ – Chauk

Karen MARTINEZ – Sara

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=GBBNmC2JWGU

 

 

Maps to the Stars ( 2014 ) – dramă, thriller

Premiul pentru interpretare feminină, Cannes 2014

 

Regia: David Cronenberg
Țara: Canada, SUA
Durata: 111′

map

O satiră acidă a Hollywood-ului, Maps to the Stars, al cincilea film cu care David Cronenberg a concurat pentru Palme d’Or, are o distribuție de invidiat: Julianne Moore, Mia Wasikowska, John Cusack, Robert Pattinson, Olivia Williams, Sarah Gadon.

Cu rolul unei vedete pe final de carieră, torturată de amintirea mamei ei abuzive, Moore a câștigat trofeul de interpretare feminină la Cannes, anul acesta.

Potrivit „Vanity Fair”, „Moore este un amestec delirant de suferință și anxietate”, într-un basm întunecat despre incest, droguri, depresie și vanitate. John Cusack și Olivia Williams au un fiu, star la 13 ani, trecut deja pe la dezintoxicare, Mia Wasikowska este fiica lor piromană, plină de secrete, iar Robert Pattinson, un șofer de limuzină care aspiră să intre în această lume.

 

Distributie:

Julianne MOORE – Havana Segrand

Mia WASIKOWSKA – Agatha Weiss

John CUSACK – Dr. Stafford Weiss

Robert PATTINSON – Jerome Fontana

Olivia WILLIAMS – Cristina Weiss

Sarah GADON – Clarice Taggart

Evan BIRD – Benjie Weiss

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=tsFnwgUlrxs

 

 

Only Lovers Left Alive – ( 2013 ) – drama, romance

Competiție, Cannes 2013

Regia: Jim Jarmusch

Țara: Marea Britanie, Germania

Durata: 123′

Jim Jarmusch și filmele cu vampiri – două alăturări care păreau improbabile până la Only Lovers Left Alive

only lovers

 

Tom Hiddleston și Tilda Swinton au rolurile a doi vampiri sofisticați a căror istorie de amor durează de cel puțin câteva secole. Actualmente, el este un muzician underground profund deprimat din cauza drumului pe care a apucat-o omenirea, ea, o femeie puternică și enigmatică care locuiește în Tanger. Când se reîntâlnesc, idila lor e perturbată de sosirea surorii ei mai mici (Mia Wasikowska), o tânără pe cât de extravagantă, pe atât de incontrolabilă.

Jim Jarmusch este unul dintre cei mai celebrați autori de film contemporani.

„Vampirii n-au fost niciodată mai cool, mai cultivați și, sincer vorbind, mai umani ca în comedia romantică a lui Jim Jarmusch”, scria de curând „Vanity Fair”. Pentru revista „The Hollywood Reporter”, este „cel mai bun film al lui Jim Jarmusch din ultimii ani, cel mai probabil de la Dead Man, din 1995”.

Distributie: Tom HIDDLESTON – Adam

Tilda SWINTON – Eve

Mia WASIKOWSKA – Ava

John HURT – Marlowe

Anton YELCHIN – Ian

Slimane DAZI – Bilal

Jeffrey WRIGHT – Dr. Watson

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=hsnzKtSNBL8