Festivalul Filmului Francez, editia 2014, la Târgu Mureș

aff_TgMures_net

 

TÂRGU-MURES / 28-30 NOIEMBRIE 2014 / CINEMA ARTA

Târgu Mureș este al optulea oraș care găzduiește anul acesta Festivalului Filmului Francez, după București, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Sibiu și Timișoara la începutul lunii noiembrie și Buzău săptămâna trecută. Evenimentul este organizat de Institutul francez din România în colaborare cu Asociația K’ARTE și Primăria Târgu Mureș.

Fidel vocației sale de a promova filmul francez, Festivalul prezintă 3 filme de debut sau al doilea lung metraj al unor tineri regizori francezi: Vandal (2013), Grand Central (2013), Les Lendemains/Zilele de mâine (2012).

Celelalte filme care fac parte din selecția pentru Târgu Mureș nu sunt alese întâmplător. Marea Dragoste (1969) de Pierre Etaix și Băieți Frumoși (2009) de Riad Sattoufreprezintă două genuri diferite de comedie cu tente burlești, de ieri și de azi, stilul burlesc fiind onorat de festival anul acesta.Primul film prezintă cu mult umor și fantezie problemele pe care constrângerile societății burgheze le aduc în căsnicie, iar Băieți frumoși este o cronică a vârstei adolescenței ca perioadă fericită, însă deloc glorioasă.

Am ales și două filme de văzut în familie, cu mic cu mare: Culoarea pielii: miere (2012), film autobiografic plin de emoție, de umor și de poezie, care combină diverse tehnici de animație cu imagini de ficțiune și de arhivă și Tabloul (2011) a cărui poveste aproape filosofică despre pictură, formă și frumos a cucerit atât criticii cât și publicul francez.

Filmul francez ? O perspectivă deschisă asupra lumii !
Vă așteptăm la film !

Donatie recomandată – 5 lei / film.
Suma colectată va fi utilizată de Asociatia Copiilor si Tinerilor Diabetici-Mureş (ASCOTID)  in perioada sarbatorilor de iarna, pentru a achizitiona cele necesare copiilor din evidenta asociatiei.

 

Despre Asociatia K’ARTE

In ultimii ani Asociata K’ARTE a activat in judetul Mures prin organizarea unui numar semnificativ de evenimente de film si arta contemporana in colaborare cu institutii prestigioase la nivel national: British Council, Institutul Polonez, Institutul Francez, Institutul Balassi, Ambasada Regală a Norvegiei, Universitatea de ARTE Tg Mures, ICR, Teatrul National Tg Mures, dar si cu mai multe institutii si ONG-uri importante la nivel local. Dintre actiunile recente, semnificative, ale organizatiei noastre am mentiona mai multe evenimente de film european la Tg Mures: Documentarele Britanice, Festivalul Filmului Francez, Zilele Filmului Polonez, Zilele Filmului Maghiar sau Festivalul Filmului European.

 

PROGRAM LA TÂRGU MURES
28-30 NOIEMBRIE 2014, CINEMA ARTA

Vineri, 28 nov
17.00 VANDAL / 2013 / 1h24
19.30 GRAND CENTRAL / 2013 / 1h34  – Deschidere oficială FFF

Sâmbătă, 29 nov
11.00 COULEUR DE PEAU MIEL (Culoarea pielii: miere) – animație – / 2012 / 1h15
17.00 LES LENDEMAINS (Zilele de mâine)  / 2012 / 1h55
19.30 35 RHUMS (35 șoturi de rom) / 2008 / 1h40

Duminică, 30 nov
11.00 LE TABLEAU (Tabloul) – animație – / 2011 / 1h16
17.00   LES BEAUX GOSSES (Băieții frumoși) – / 2009 / 1h30
19.30 LE GRAND AMOUR (Marea iubire) – Retrospectiva Pierre Etaix – / 1969 / 1h25

Parteneri : Orange,BRD-Groupe Société Générale, Dacia Renault, GDF Suez, Groupama, Tarom, Nestlé
Parteneri locali : Asociația K-Arte, Cinema Arta, Primăria Târgu-Mureș

 

 

DESCRIEREA FILMELOR

Vandalde Hélier Cisterne (drama, Franta, 2013, 1’24)

Chérif, 15 ani, este un adolescent rebel și singuratic. Depășită de situație, mama lui decide sa-l trimită la unchii săi, la Strasbourg, unde trebuie sa reia cursurile de calificare pentru zidari. Este ultima lui șansă. Noul stil de viață începe să-l sufoce foarte repede pe Chérif. În același timp, în fiecare noapte, grafferii mâzgălesc pereții orașului. El va descoperi prin ei o noua lume, plină de aventură.

 

Grand centralde Rebecca Zlotowski (drama, Franta, 2013, 1’34)

Marele Premiu al festivalului de film de la Cabourg, Premiul pentru cea mai bună actriță și Premiul special al juriului Lumières de la Presse étrangère 2014; Premiul publicului la Festivalul filmului francez România, 2014

De la un loc de munca la altul, Gary ajunge să fie angajat într-o centrală nucleară. Acolo, aproape de reactoare, unde radiațiile sunt cele mai puternice, se îndrăgostește de Karole, soția lui Toni. Dragostea interzisă și radiațiile îl contaminează lent pe Gary. Fiecare zi care trece devine o amenințare.

 

Culoarea pielii : miere / Couleur de la peau : miel deLaurent Boileau, Jung (animație, biografic, familie, Franța, Belgia 2012, 1’10)

Premiul publicului la Festivalul de animație de la Annecy 2012

Film inspirat de viața lui Jung Henin, adaptat după romanul său grafic cu acelaşi titlu. La sfârșitul războiului din Coreea, peste 200 000 de copii coreeni au fost trimişi spre adopţie în întreaga lume. Născut la Seul și adoptat în 1971 de către o familie belgiană, Jung preferă să spună că s-a născut cu adevărat când avea 5 ani şi a fost recuperat de pe străzi de către un poliţist. Întors acasă patru decenii mai târziu, Jung încearcă să-şi accepte dubla identitate şi să-şi învingă nesiguranţa.

 

Les lendemains / Zilele de mâinede Bénédicte Pagnot (drama, Franta, 2012, 1’55)

Cu diploma de bacalaureat în buzunar, Audrey decide să-și continue studiile la facultatea din Rennes. Își părăsește coconul familial, prietena din copilărie, iubitul și, influențată de noua sa colegă, descoperă militantismul politic. După un șir de dezamăgiri și dificultăți, întâlnește un grup de squatters tineri, care îi propun să trăiască altfel și îi oferă o noua viziune asupra lumii. Vor experimenta împreună lucruri din ce în ce mai radicale…

 

35 rhums / 35 de șoturi de romde Claire Denis (dramă, Franța, 2009, 1’40)

Lionel este conductor de tren. Își crește singur fiica, Josephine, de când aceasta era mică. În prezent, ea e o tânără femeie. Trăiesc împreună, refuzând avansurile unora și preocupările altora. Pentru Lionel tot ce contează e fiica lui și pentru Josephine, tatăl ei. Încet însă Lionel își dă seama că timpul trece chiar și pentru ei, și că a venit poate timpul să se despartă…

 

Le tableau / Tabloulde Jean-François Laguionie (animație, Franța, 2011, 1’16)

Trei feluri de personaje trăiesc într-un tablou abandonat de pictorul său: Isprăviţii, adică cei pictaţi complet, Jumăticii, cărora le lipsesc culorile, şi De-abiaschiţaţii, care nu sunt pictaţi deloc. Convinşi de superioritatea lor, Isprăviţii îi izgonesc pe Jumătici şi-i subjugă pe De-abiaschiţaţi. Ramo, un tânăr Isprăvit îndrăgostit de o Jumătică, se aliază cu învinşii şi părăseşte tabloul în căutarea Pictorului.

 

Les beaux gosses / Băieți frumoșide Riad Sattouf (comedie, Franța, 2009, 1’30)

Premiul Louis Leduc la Festivalul Césars, Premiul Camera d’Or la Festivalul de la Cannes

Hervé, 14 ani, este un adolescent care debordează de dorințe erotice și care locuiește singur cu mama sa. La școală, se descurcă binișor și este înconjurat de prietenii lui. Întâlnirile cu fetele îl obsedează. Din păcate, este întotdeauna respins. Într-o bună zi, fără să-și dea seama cum, se întâlnește cu Aurore, una dintre cele mai frumoase fete din clasa lui.

 

Le grand amour / Marea dragostede Pierre Etaix (comedie, Franța, 1969, 1’25)

Pierre este căsătorit cu Florence și totul le merge bine. Ajuns director al fabricii socrului său, Pierre îşi petrece zilele semnând cecuri, iar serile privind la televizor. Până când o tânără secretară este angajată, iar Pierre începe să viseze…